П'ятеро людей захворіло на кір за півроку в Харківській області

15.08.2017 07:12 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
В Україні розпочався черговий епідемічний підйом захворюваності кором.

Так, за шість місяців 2017 року зареєстровано 944 випадки кору, з них 711 (75,3 %) серед дітей до 17 років.

Захворюваність фіксували в шістнадцяти областях України. Найбільше випадків в Івано-Франківській (437) та Одеській (379) областях.

Такі дані державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України».  

За інформацією Харківського обласного лабораторного центру, в Харківській області, станом на 14 серпня, зареєстровано п'ять випадків кору.

Чотири реєстрували у Харкові, один - у Харківському районі. Серед захворілих -  троє дітей до 17 років.

У чотирьох хворих діагноз підтверджено лабораторно. З числа захворілих щеплені проти кору три особи, не щеплені - дві.

Важливим заходом у період підйому захворюваності є моніторинг циркулюючих генотипів вірусів кору. Фахівці лабораторних центрів МОЗ України організовують відбір та доставку зразків від хворих з підозрою на кір для генотипування до Національної (Центральної) лабораторії з діагностики кору і краснухи. У поточному році відібрано 141 зразок з метою проведення подальшого визначення генотипу.

За результатами тестування Регіональної референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я визначено, що на території країни в даний час циркулюють штами подібні до штамів, що походять з Великої Британії, Малайзії, Індії, Ірландії та Афганістану.

В одному з районів Харкова введений карантин

- Таким чином, якісна та своєчасна лабораторна діагностика випадків кору та краснухи на ранніх стадіях, постійний нагляд за циркулюючими генотипами вірусів на всіх адміністративних територіях, а також високі показники охоплення щепленнями дозволяють підтримувати епідемічне благополуччя країни та своєчасно проводити профілактичні заходи, - додали у лабораторному центрі.

Олександр Ушаков

Автор: Администратор сайта