Рекорд Гіннесса установив харків'янин, стрибнувши з парашутом (ФОТО)

04.09.2013 14:48 Суспільство
24 серпня громадська організація «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів» провела акцію «Небо – для вільних» задля присвоєння спортивного розряду з парашутного спорту групі інвалідів.

У ході цього унікального заходу вісім українців, серед яких був і харків’янин, установили рекорд, який було внесено до Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннесса.

Читайте також: Харківський сліпий юрист стрибнув у відкрите море (ФОТО)

Нинішня акція «Небо – для вільних» відбувається не вперше. Аналогічні стрибки інвалідів по зору вже проводилися у День Незалежності. У 2009 році з висоти 400 метрів, у 2011 – 600 метрів. Цього року у відважних парашутистів на меті було підкорення 1000-метрової висоти. Світовий рекорд у вільному падінні встановили шестеро чоловіків та двоє жінок, які представляли різні регіони України, зокрема Київ, Крим, Волинь, Донецьк та Харків.

Рекорд у рекорді – так можна назвати участь у груповому стрибку 52-річної донеччанки Галини Пономарьової. Також уперше у світі в масовому стрибку незрячих з парашутом у відкрите море без інструктора стрибнула найменша незряча жінка-парашутист, зріст якої складає 120 см, вага – 42 кг. Рекордами можна назвати й те, що вперше у світі в стрибку незрячих з парашутом без інструктора брали участь дві жінки. Також уперше двоє незрячих людей, що не є професійними спортсменами, виконали норматив 3-го розряду з парашутного спорту, вперше у масовому стрибку взяла участь сімейна пара незрячих. На думку організаторів акції, кожний з восьми незрячих українців зробив дуже важливу річ і залишив свій слід в історії. В усіх учасників стрибка залишились дуже приємні враження про харківського дебютанта.

– Ігор Митрофанов – дуже освічена людина, це відразу розумієш, коли спілкуєшся з ним, – розповідає ініціатор акції, голова ВГО «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів» Володимир Петровський. – І в одній команді з Ігорем було легко, адже він дуже проста й добра людина.

Головна мета заходу – встановити світовий рекорд із групового стрибка з парашутом серед інвалідів по зору, що не є спортсменами. Але Володимир Петровський зізнається, що окрім намагань занести український парашутний рекорд до Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннесса, ініціатива народилася з більш серйозних причин.

– Ми хотіли показати інвалідам, що кожна людина, за бажання, може здійснити будь-яку свою мрію, – розповідає Володимир Борисович. – З іншого боку, цей стрибок – яскравий приклад, того, що не варто марнувати життя на алкоголь, наркотики та інші шкідливі речі, краще робити щось гідне.

За словами організаторів акції, інваліди налаштовані не тільки підкоряти повітряний простір держави. Так, у кошику спортивних досягнень людей з обмеженими можливостями – сплави Дністром, масові заходи, пов’язані з кінним спортом. У планах Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів – здійснити байдарний сплав найбільшою в Україні річкою – Дніпром.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №103-104 від 31.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта