Синтетичну ікру, капсуловані продукти та безбілковий хліб презентували харківські вчені

31.05.2012 15:17 Суспільство
Інноваційні продукти харчування Інноваційні продукти харчування
Виявляється, продукти масового споживання можуть бути одночасно корисними, смачними й дешевими, якщо під час їх виробництва застосовувати науковий підхід.

Харківський університет харчування та торгівлі отримав державну премію України в галузі науки і техніки за 2011 рік. Нагороди державного рівня удостоєно роботу «Інноваційні технології виробництва харчових продуктів нового покоління для масового споживання».

Аналог ікри, наближений до натуральної
Ці наукові дослідження учені університету проводили близько 30 років. Вони розробляли технологію приготування десертів і закусок. Як розповіла доктор технічних наук, завідувачка кафедри університету Ольга Грінченко, перед науковцями стояли три завдання: раціональне використання вітчизняної сировини; забезпечення високої харчової цінності продукції; а також забезпечення тривалого строку зберігання. Зокрема, учені дослідили технологію стабілізації крохмалю, яку запроваджено у виробництві великої кількості видів продуктів.

– У рамках проекту розроблено цикл, який було реалізовано в «жульєнах» – це продукт, отриманий шляхом гарячого емульгування, він зберігає корисні якості. Також ми розробили продукцію з використанням капсулювання і гранулювання. Цю технологію реалізовано в ікряних продуктах.

Як зазначила Ольга Грінченко, капсулювання продуктів дозволяє отримати аналог ікри, який наближений до натуральної за смаком і складом. Основні інгредієнти продукту: риб’ячий жир, полісахариди з морських водоростей, натуральні вітаміни. Нові технології вже запроваджено у виробництво однією з харківських компаній, продукція користується популярністю серед споживачів. Це закуски, жульєни, желе й десерти. А ікряний продукт з’явиться на полицях супермаркетів уже цього літа.
За допомогою технології капсулювання вчені отримали також декілька видів соусів: кетчуп, майонез, гірчицю й мед.

– Технології капсулювання в нас придбали чотири компанії, – розповідає професор університету доктор технічних наук Павло Пивоваров. – А ще планується продаж технології з виробництва ковбасних виробів компанії з Німеччини. При цьому в капсули планується помістити кетчуп, майонез і гірчицю. Нова сарделька буде варитися як звичайна, але, розкусивши її, людина відчує смак, якого чекає від хот-дога.

Капсули від дисбактеріозу та цукрового діабету
Технологію капсулювання планують використовувати не тільки для смачних, а й корисних для здоров’я продуктів. Як розповів професор університету Євген Пивоваров, у капсули помістять пробіотики, що дозволить лікувати дисбактеріоз. Учений підкреслив, що звичайні порошки в капсулах активуються в організмі близько 40 хвилин, а капсула, розроблена університетом, розчиняється в кишечнику за 15 хвилин. Зараз ліки проходять випробування на людях, проект розробляється спільно з компанією Hansen.

– Потрапляючи в організм, не всі пробіотики й корисні мікроорганізми доходять до кишечника, – каже Євген Пивоваров. – Ми помістили живі мікроорганізми у капсули, які проходять шлунковий бар’єр, і жива мікрофлора потрапляє безпосередньо до ділянки тонкого кишечника. Це вирішить проблему дисбактеріозу, від якого потерпає 75 % населення.

Капсульна технологія допоможе зробити якіснішим і дитяче харчування, розповідають учені. Під час виробництва у фруктовий сік можна додати капсули молока, і таким чином він стане ще кориснішим для дитячого організму. Адже чисте молоко діти споживають менше, ніж сік.

На свою технологію вчені покладають ще більш серйозні сподівання.
– Моя мрія – виробити інсулін, який в капсулі доставлятиметься безпосередньо в кишечник, – ділиться доктор технічних наук. – Це звільнить людей, хворих на цукровий діабет, від такої неприємної процедури, як ін’єкція.

Безбілковий хліб для дітей
Зараз учені Харківського державного університету харчування і торгівлі розробляють технологію хліба, який не міститиме білків. Як повідомив проректор університету Валерій Михайлов, це необхідно для хворих на фенілкетонурію.

– Таких хворих дітей в Україні небагато – близько тисячі. Налаштувати промислове виробництво такого хлібу буде неможливо. Тому ми працюємо над тим, щоб безбілковий хліб можна було виробляти в домашніх умовах, – розповідає учений.
Проректор заявив, що під час розробки нових технологій і продукції вчені застосовували досягнення в галузях фізики, хімії та математики. Ці процеси відбувались за класичною схемою: наукова розробка – експериментальне виробництво в лабораторії університету – масове виробництво й поширення в Україні та за її межами.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №64 від 29.05.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта