Правильне харчування. Поради дієтолога шоу "Зважені та щасливі"

13.05.2013 11:53 Суспільство
http://art.ioso.ru/ http://art.ioso.ru/
Холестерин корисний для здоров’я, а приймати аскорбінові пігулки немає жодного сенсу.

Що ще ми не знали про вітаміни та «правильне» харчування, «СК» розповіла дієтолог програми «Зважені та щасливі» Світлана Фус.

Усі вітаміни ми можемо отримувати цілий рік, якщо більш-менш правильно організуємо свій раціон, вважає Світлана Фус. Для цього слід враховувати, що кожна група вітамінів має свої особливості.

Наприклад, жиророзчинні вітаміни можуть запасатися в організмі. Наприклад, щоб нам вистачало вітаміну Е, слід споживати щодня 30 г рослинного масла. Але є небезпека споживання жиророзчинних вітамінів у вигляді пігулок.

Аби не було дефіциту вітаміну А, слід вживати двічі на тиждень печінку, рази зо три – яйця, щодня невеликими порціями – молочні продукти. До речі, саме вітамін А є доброю захисною речовиною для легенів.

Вітаміну Д не бракуватиме аж до лютого, якщо влітку засмагати два тижні на морі. – Обов’язково слід оздоровлювати дітей. Якщо не на морі, то хоча б у бабусі в селі, – наполягає Світлана Фус. – Це дозволить зробити кісткову тканину, яка формується до закінчення процесу росту, більш щільною. А чим вона щільніша в дитинстві, тим менше наслідків у нас буде в старості від остеопорозу.

Але слід пам’ятати, що вітамін Д синтезується не тільки із сонця, а й із холестерину. За словами дієтолога, всі знежирені дієти – це міфи, через які люди починають прибирати холестерин з харчування. Насправді, зовсім даремно.

– Починає вироблятися власний холестерин, а через це утворюється атеросклероз, – каже Світлана Фус. – Тож, у харчуванні холестерин має бути. 300–400 мг – це абсолютно нормальна доза, ми можемо її забезпечити молочними продуктами і яйцями, де цей холестерин збалансований з компонентами їжі, які роблять його розчинним.
Як пояснила наш експерт, для підтримання свого здоров’я достатньо хоча б двічі на тиждень з’їдати необхідні порції продуктів харчування, які забезпечуватимуть нас необхідними вітамінами. Добре, якщо вони надходитимуть щодня.

– Чим більше натуральних вітамінів – тим краще, – каже Світлана Фус. – Організм людини з продуктів харчування ніколи не отримає передозування вітамінами. Якщо ж ми будемо приймати їх у таблетках або капсулах, то тут можемо добре собі зашкодити.

Піраміда харчування: що до чого?
Фундамент – активний, рухливий спосіб життя.
Перший поверх – злакові продукти: крупи, бобові, цільнозерновий хліб.
Наступний поверх – овочі та фрукти, яких має бути приблизно порівну. Овочів слід їсти 400–600 г, фруктів – 300–400 г на день. При цьому, солодкі краще їсти в першій половині дня, адже поки ми чимось займаємося, активно рухаємося, нервуємо, всю цю глюкозу витрачаємо. Вдень навіть людям, які мають надмірну вагу, можна їсти банани й виноград, просто треба знати міру.

Наступний поверх – молочні продукти, м’ясо та яйця. Склянка молока, 100 г кисломолочного сиру й 30–40 г сиру – від такої дози, за словами дієтолога, ще ніхто ніколи не гладшав. Доля м’яса птиці, риби і яєць на день – максимум 250 г. Для людей, які не їдять молочні продукти, ця доза може бути більшою.

І на горі піраміди – цукор та жири. Багато людей, сідаючи на дієту, відмовляються від цих продуктів. Але даремно. Жири дають нам енергію і можливість терпіти почуття голоду.

Юлія Горобець, матеріал з газети "Слобідський край" №53-54 від 04.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта