Стрес на тарілці. Як харчуватися, коли ви «на нервах»

28.04.2014 10:02 Суспільство
http://dietawell.ru/ http://dietawell.ru/
У народі кажуть: усі болячки від нервів. І дійсно, якщо у вас виникли проблеми із травленням, то, не виключено, що основна причина не в тому, що їсте ви, а в тому, що їсть вас.

У повсякденному житті, а надто в нинішніх умовах, накопичується купа того, що згодом починає «поїдати» нас. Образи, гнів, невдачі, сварки, страх, тривога... Усе це не минає безслідно для нашого організму. Окрім того, що з’являється психологічний дискомфорт і людина починає, як то кажуть, «виснути», проблеми можуть виникнути й зі здоров’ям фізичним. Під удар потрапляє найбільш «стресозалежний» орган після серця – шлунок.

Як показують різноманітні дослідження, у 60 % хворих виразка виникла саме на нервовому підґрунті. Чому ж на фізичний процес травлення так впливає наш психологічний стан? Як пояснила лікар-дієтолог Ірина Буткевич, через нерви проблеми зі ШКТ виникають, оскільки порушується процес іннервації (постачання органів і тканин нервами, що забезпечує їх зв’язок із центральною нервовою системою. – Ред.). 

– Усі наші органи й тканини залежать від головного мозку. І коли людина переживає стрес, підвищену нервову збудженість, від цього порушується мікроциркуляція в органах. Відбуваються негативні процеси, – пояснює дієтолог.

Зі слів лікаря-гастроентеролога Еліни Фролової, ці процеси можна пояснити і взаємодією двох центрів головного мозку: центру голоду та насичення. Коли стрес – між ними виникає дисонанс. Через збудження центру голоду люди можуть їсти з надлишком.

– Стрес, психологічне напруження є саме тим фактором агресії, який провокує надмірне вироблення соляної кислоти у шлунку. У зв’язку з її підвищенням відповідно й зростає кількість їжі, яку треба спожити. Ось чому, як правило, люди у стресових ситуаціях їдять більше, – констатує Еліна Фролова.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №49-50 від 26.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта