Свіжі овочі в Харкові: результати експертизи на нітрати

24.05.2017 12:25 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
В ДП «Харківстандартметрологія» провели випробування ранніх овочів і фруктів на вміст нітратів.

Для експертизи з метою визначення масової концентрації нітратів ДП «Харківстандартметрологія» було закуплено 11 зразків ранніх овочів та фруктів: капуста молода білокачанна, капуста пекінська, кабачки свіжі, огірки свіжі, томати свіжі (помідори), редис свіжий, баклажани свіжі, картопля молода, кріп свіжий, цибуля зелена та полуниця свіжа.

Зразки пройшли перевірку на відповідність вимогам Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом МОЗ України від 13.05.2013 р. № 368.

За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 4 зразки продукції не відповідали вимогам нормативів за завищеною кількістю нітратів.
Так, вміст нітратів склав:

- у редисі свіжому – 1456 мг/кг при нормі не більше 1200 мг/кг;

- у кабачках свіжих – 730 мг/кг при нормі не більше 400 мг/кг;

- у картоплі свіжій – 295 мг/кг при нормі не більше 250 мг/кг;

- у полуниці свіжій – 63 мг/кг при нормі не більше 60 мг/кг


Довідка:

Усі рослини, в тому числі овочі та фрукти, відрізняються здатністю накопичувати в собі нітрати.

Найнижча кількість нітратів (до 150 мг/кг) – в помідорах і солодкому перці, в картоплі, пізній моркві і горосі, в часнику і ріпчастій цибулі.

Середня кількість нітратів (до 700 мг/кг) – в огірках, кабачках та гарбузах, в ранній моркві, в осінній цвітній капусті і патисонах, в пізній білокачанній капусті і щавлі, у відкрито-ґрунтовій зеленій цибулі, в цибулі-пореї і коренях петрушки.

Висока кількість нітратів (до 1500 мг/кг) – в буряках і броколі, в ранній білокачанній/цвітній капусті, в кольрабі та селері (корінь), в хроні, ріпі і редьці (відкритий ґрунт), в ревені.

Максимальна кількість нітратів (до 4000 мг/кг) – в листі буряку і шпинаті, в редисі та кропі, в салаті і селері, в пекінській капусті, листках петрушки.

Кількість нітратів буде залежати від виду овочів, від часу дозрівання (ранні/пізні), від ґрунту (відкритий, парник) та ін. Наприклад, ранній редис, що висмоктує з ґрунту нітрати разом з вологою, – лідер за їх вмістом, пояснили фахівці підприємства.

Нітрати – це солі азотної кислоти, які є елементом харчування рослин і сприяють їх швидкому росту і підвищенню урожаю. Тому у фермерів виникає бажання внести надмірну кількість азотних добрив, що і призводить до завищеного вмісту нітратів у овочах і фруктах.
Нітрати самі по собі для людини не шкідливі. Проте в організмі людини (а іноді просто під дією кисню) нітрати трансформуються в нітрити, які вже є отрутою. Нітрити в шлунково-кишковому тракті утворюються з надмірної кількості нітратів. Потрапляючи в кров, нітрити перетворюють двовалентне залізо гемоглобіну в тривалентне, в результаті чого червоні кров'яні тільця не здатні переносити кисень, що може спричинити задуху. У людини знижується кров'яний тиск, порушуються функції печінки, внаслідок чого зменшується фізична та розумова активність. Нітрити також знижують активність травних ферментів, викликають розлад функцій шлунково-кишкового тракту тощо.

Микола Мельник

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта