Термоодяг: як правильно обирати та доглядати

16.11.2012 10:45 Суспільство
http://mysun.com.ua http://mysun.com.ua
Разом з традиційним зимовим одягом усе частіше споживачі віддають перевагу термоодягу.

Чим же він відрізняється від звичного для нас із дитинства?

Замість пуху, синтепону чи холофайберув в термодязі використовуються термоізолятор або термоволокно. Вони схожі на синтепон, але мають вищу термоізолювальну здатність, за рахунок чого одяг виходить легким, теплим і зручним.

Скажімо, за однакової товщини наповнювача звичайної куртки та термокуртки, останню можна носити і в морози. Покривна тканина для термовиробів зазвичай непромокна й непродувна. Для підкладки використовують найрізноманітніші тканини – від нейлону до флісу. Температурний діапазон для термоодягу – широкий, від +10 до –20 градусів, що дозволяє носити його від осені до весни.

Ще один вид термоодягу – мембранний. Виробляючи для нього тканину із сучасних синтетичних матеріалів, поверхню покривають тонкою полімерною плівкою (мембраною) з мікроскопічними лійкуватими порами. Саме завдяки формі пір мембрана «працює» таким чином, щоб зберігаючи тепло всередині, виводити вологу назовні, при цьому волога не всотується в білизну.

Це досягається завдяки тому, що водопроникний бік мембрани звернений усередину, а водовідштовхуючий – назовні.

Зупинивши свій вибір на термоодязі, слід дотримуватися деяких умов. По-перше, не надягати під нього бавовняні речі, бо вони всотують піт, а він має, навпаки, виштовхуватись назовні. Тут доведеться подолати стереотип, який уже в’ївся в підкірку, що найкраща білизна – з натуральних матеріалів, насамперед, бавовняна. Краще брати спеціальну термобілизну або білизну з якісної синтетичної тканини. По-друге, на неї надягати щось із штучних матеріалів на кшталт флісу, або ж шерстяне, але, знову ж таки, з домішком синтетики. Утім, якщо мороз невеличкий, другим шаром одягу можна знехтувати. По-третє, слід рухатися якомога більше, оскільки волога виходить назовні за рахунок різниці між тиском повітря під мембранною курткою та зовні, тоді й відбувається оптимальна терморегуляція.

Термоодяг зручний для дорослих, але особливо – для дітей, бо він тонкий, легкий, отже, не сковує рухів, а це так важливо для активної малечі. Для малюків же, які гуляють сидячи або лежачи у візочку, краще обрати традиційний вид одягу.
Отже, узявши до уваги всі «за» й «проти» і озброївшись необхідною сумою грошей, вирушайте по магазинах, і ви не залишитеся без зимового одягу – теплого, зручного й красивого, і, що приємно, передового за технологіями.

До речі
Одяг з мембранних тканин потребує більш дбайливого ставлення до себе, ніж звичайний. Оскільки такий одяг – задоволення не з дешевих, для сімейного гаманця буде краще, якщо він прослужить якомога довше. Отже, кілька порад з догляду за мембранним одягом.

1. Прати можна тільки руками.
2. Перед пранням не замочувати.
3. Температура води під час прання 30–40 оС, прати обов’язково зі спеціальним засобом для прання мембранного одягу. Звичайні порошки псують мембрану, а мило забиває пори, мембрана не «дихає».
4. Не користуватися відбілювачами та кондиціонерами.
5. Після прання – відтискати дуже легко, не скручуючи. Можна загорнути у тканину, яка всотає воду.
6. Не сушити на батареї або обігрівачі, не допускати потрапляння прямих сонячних променів. Краще розкласти одяг на горизонтальній поверхні і сушити за кімнатної температури.
7. Не прасувати!
8. Зберігати термоодяг слід чистим, у поліетиленовому пакеті, вертикально.

І найголовніше: ретельно вивчіть усе, що написано у міні-книжечці або на етикетці, що зазвичай прикріплюються виробником до предмета одягу. Тоді найпередовіші технології вірою і правдою служитимуть вам тривалий час.

Тетяна ФЕДОРЕНКО, матеріал з газети "Слобідський край" №135 від 10.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта