Три чверті дітей не вакциновані на Харківщині

24.09.2015 14:30 Суспільство
Фото: likar.info Фото: likar.info
Від поліомієліту мають щеплення лише близько 25 % дітей до 14 років.

Як розповів доктор медичних наук, завідувач лабораторією імунної реабілітації Харківського інституту мікробіології та імунології ім. І.Мечникова Андрій Волянський, епідемії поліомієліту в Україні немає, однак вона імовірна.

- Епідемії у нас немає, але якщо діти не будуть вакциновані, вона можлива, - сказав імунолог.

За його словами, в Україні і зокрема на Харківщині від щеплень батьки почали відмовлятися з 2008 року. Людей лякала якість препаратів, а з 2011 року пройти безкоштовно вакцинацію в поліклініці взагалі стало майже неможливо.

- Батькам говорять, що вакцини немає і треба чекати. Скільки чекати, ніхто не знає, - розповідає Андрій Волянський.

Результатом такої політики стало те, що на сьогодні в області щепленням від поліомієліту охоплено 11% дітей першого року життя, у віці 18 місяців – 44%, старше двох років – 26%, 14 років – 25%.

Якщо у поліклініці бідкаються, що попри обіцянку уряду вакцини все ж немає, купити її можна й самостійно. За словами імунолога, в харківських аптеках вона коштує в середньому 600 грн. При цьому препарат треба ще правильно транспортувати до поліклініки, адже за інструкцією зберігати його дозволено лише в холодильнику. Більш простий варіант - зробити щеплення у приватній клініці. Така послуга обійдеться дорожче - приблизно 850 грн.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта