Акушери-гінекологи підуть на переастестацію

25.04.2013 12:24 Суспільство
http://beremennushka.ru/ http://beremennushka.ru/
Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова ініціює переатестацію українських акушерів-гінекологів.

Міністр впевнена, що позапланова переатестація українських акушерів-гінекологів спрямована на підвищення їх професійного рівня, а не на позбавлення фахівців у цій сфері професійних категорій, повідомляє РБК-Україна.

"Моє завдання не познімати з них категорії. Моє завдання - підготувати медичну спільноту професійну. Будь-якого рівня і будь-якого напрямку: хірурги, акушери-гінекологи, педіатри. Щоб вони самі за рахунок діяльності професійних організацій встановлювали свої оцінки діяльності й говорили, що ця людина має право на ліцензію, яка дає можливість тут працювати. Ця людина має право працювати акушером-гінекологом і першої категорії і вищої, але не в гінекології, а на прийомі. Вона за рахунок інтелектуальних здібностей може поставити правильний діагноз. То чому я буду її позбавляти категорії? Невже ви думаєте, що я аплодую їх мінімальній зарплаті й кажу їм: "ви і це не заробили". Я ж адекватна людина!" - зокрема зазначила міністр охорони здоров'я.

За словами Богатирьової, вона бачить своєю метою створити умови для навчання та виходу на більш високий рівень професійної діяльності, "щоб ті, хто хоче навчитися, щоб вони бачили дорогу (до навчання)".

"Не всі народжуються хірургами, і не варто чіплятися за це. Ти можеш бути хорошим психологом, хорошим терапевтом, (лікарем) іншої спеціальності й до тебе будуть черги. І тому треба, щоб люди зробили свої самостійні оцінки. Ми нікого не будемо тримати за руки, щоб не дати можливості йому довести, що він професіонал", - також підкреслила міністр.

"Кожен день приклади материнської смертності не сходять з каналів телебачення. Якщо ні Івано-Франківськ, то Маріуполь, якщо не Маріуполь, то Одеса, якщо не Одеса, то позавчора Дніпропетровськ. Скажіть, будь ласка, це що відсталі території..., що не мають вищих навчальних закладів..., території, де немає професора, що оперує лікаря? Це що прерії? Ні", - обурилася міністр.

При цьому вона нагадала, що на сьогоднішній день серед акушерів-гінекологів дефіциту кадрів не спостерігається

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта