У харківському перинатальному центрі поскаржились на жіночі консультації

18.03.2013 08:36 Суспільство
www.slk.kh.ua www.slk.kh.ua

Регіональний перинатальний центр веде обласний реєстр вагітних.

До нього вносяться дані про жінок групи високого та дуже високого перинатального ризику з різними патологіями. Щомісячно реєстр оновлюється через інформацію районних жіночих консультацій.

Про це повідомила журналістам заступник головного лікаря – керівник Регіонального перинатального центру у складі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Ірина Кондратова.

Коли інформація про важку вагітність своєчасно надходить до регіонального центру, то жінка проходить усі необхідні обстеження та отримує медичну допомогу. Отже, вона має набагато більше шансів не лише народити здорову дитину, але й не лягати під скальпель хірурга. На жаль, за словами Ірини Кондратової, не всі райони співпрацюють із центром, а така політика несприятливо відбивається у першу чергу на самих вагітних.

– Позитивні стосунки у нас склалися з Харківським, Чугуївським, Дергачівським, Лозівським і Куп’янським районами. А от місто Люботин, Печенізький, Коломацький, Зачепилівський, Барвінківський райони практично не співпрацюють з підрозділами центру та своєчасно не поповнюють обласний реєстр вагітних, – заявила лікар.
Ірина Кондратова також наголосила на необхідності співпраці з експертами україно-швейцарського проекту «Здоров’я матері і дитини». Це дозволить покращити проведення багатьох акушерських практик, зокрема, діагностику ще ненародженої дитини, а отже, й знизить кількість кесаревих розтинів. Проте така робота вимагає закупівлі нової апаратури, отже й додаткового фінансування.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №33 від 16.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта