У Харкові лікуватимуть рак без операції

04.11.2013 14:00 Суспільство
http://www.xn--80aanyddgi.su http://www.xn--80aanyddgi.su
У Міжнародному центрі ядерної медицини, який планують побудувати у Харкові, збираються застосовувати унікальні методи лікування онкозахворювань.

У Міжнародному центрі ядерної медицини планують діагностувати та лікувати рак за допомогою радіофармпрепаратів.

Читайте також: У Харкові з’являться надсучасні технології для діагностики раку

Так, у ядерній медицині виділяють кілька видів терапії, кожен з яких підходить для боротьби з тим чи іншим видом раку або ж має індивідуальні показання. Найбільше надій фахівці покладають саме на протонну терапію – одну з найкращих на сьогодні для лікування ракових захворювань. Головна перевага цієї терапії в тому, що протонні пучки, які застосовують для боротьби з раковими клітинами, несуть свою енергію туди, куди їх спрямовують. Тобто вони діють саме на ракові клітини, зменшуючи, таким чином, шкідливий ефект для сусідніх здорових тканин.

– Протонна терапія, у деяких випадках, є альтернативою хірургічному лікуванню, – розповів “СК” директор Інституту медичної радіології імені С. П. Григор’єва АМН України Микола Красносельський. – У мене є досвід досліджень уже більше трьох десятків хворих, яких я відправляв на лікування протонним пучком за кордон. Це немало для Харкова. Процедура ця, звісно, недешева. Вартість досягає 10–12 тис. доларів. Але ж не всіх хворих можна оперувати.

Брахіотерапія (один із видів контактної терапії), навпаки, досить ефективна для лікування, наприклад, раку шийки матки у жінок чи передміхурової залози у чоловіків тощо. Так, джерело випромінювання вводиться безпосередньо усередину враженого органу. Таким чином, велика доза радіоактивних ізотопів спрямована саме на знешкодження пухлини. При цьому вплив на сусідні тканини і органи – мінімальний.

Також є унікальні можливості використання радіофармпрепаратів у лікуванні різних форм онкологічних хвороб, а також їх ускладнень (концероматоз очеревини, метастази у кістках, рак щитоподібної залози), – розповів Микола Красносельський.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 131 від 2.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта