У "новій" воді Краснопавлівського водосховища з'явилися нові види риб

27.08.2012 08:57 Суспільство
Завершилися роботи щодо поліпшення якості води в Краснопавлівському водосховищі,

яке є одним з двох основних резервуарів води для Харкова.

У водойму закачали понад 100 млн кубічних метрів води, що дало змогу підняти рівень води на 6,5 метра. А це, у свою чергу, дозволило розводити там нові види риб.

Для поліпшення якості води на Харківщині до Краснопавлівського водосховища через канал Дніпро – Донбас закачали воду з Сіверського Дінця. Для цього на перекладній греблі водосховища працювали цілодобово дві помпи, які подавали 40 і 20 м3/с відповідно. Береги водойми розширилися на 150–200 м. Раніше до Харкова постачалася так звана «донна» вода, із нижніх шарів водосховища, з більшою кількістю нечистот.

Тепер харків’яни зможуть отримувати воду з верхніх шарів водосховища, оскільки вона є набагато чистішою, її якість зростає.

Збільшення кількості води у водосховищі є корисним не лише для мешканців Харківщини, а й для мешканців самої водойми. Як повідомив працівник приватного риболовецького підприємства на Краснопавлівському водосховищі Руслан Водка, завдяки підвищенню рівня води не тільки збільшився ареал проживання риби, а й розширилася харчова база для неї.

– Краснопавлівське водосховище займає 3400 гектарів. Рибами-аборигенами для нього є судак, окунь, карась, – розповідає Руслан Водка. – Ми щорічно виконуємо план із зарибнення водосховища. Тепер водойму населяють ще й товстолоб, білий амур. Оскільки раніше рівень води був низьким, можливості для нересту в риби не було зовсім, її річний приріст був мінімальним. Зараз усе змінилося. Не скажу що раптовий, але прогрес є. Пішов на нерест карась.

Територія водосховища умовно поділена на частини – «затоки». Усього їх налічується вісім плюс площа біля дамби – «море». Саме на «затоках» ведеться активний промисел риби, яку відловлюють і постачають на рибні підприємства та у магазини всієї Харківщини.

Марія Кулик, матеріал з газети "Слобідський край" №102 від 25.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта