У панській садибі відкрили лазню для психічно хворих жінок (ФОТО)

20.12.2013 15:32 Суспільство
У психоневрологічному інтернаті для жінок, що знаходиться у Золочівському районі Харківської області, відремонтували банно-пральний комплекс.

Малиженський психоневрологічний інтернат для жінок розташувався на території колишньої панської садиби. Деякі будівлі інтернату датуються 1823 роком.

Як розповіла директор закладу Ольга Коник, у двох корпусах інтернату проживають 152 жінки, що мають психічні захворювання. Це інваліди дитинства І-ІІ групи та інваліди за віком.

Деякі хворі лежачі і тому потребують особливого догляду. Жінки, які здатні фізично працювати, самі перуть, працюють на городі, а ще в’яжуть, малюють, вишивають тощо.


Сьогодні в інтернаті відкрили після капітального ремонту банно-пральний комплекс. У 2013 році з обласного бюджету було виділено на це 480 тис грн. Ремонт тут не проводився 45 років. Як говорять самі вихованиці, стіни у лазні були чорні від плісняви.

- У будівлі повністю замінили проводку, систему опалення, каналізацію, облицювання, - розповіла Ольга Коник.

Як розповів заступник голови ХОДА Ігор Шурма, будівлю ще планують утеплити та облаштувати пандусом.

- Харчоблок разом із їдальнею також буде ремонтуватися за рахунок коштів обласного бюджету, - повідомив Ігор Шурма.

За його словами, за два останні роки на покращення життя людей, що мешкають в інтернатних установах області (а їх всього 18) з обласного бюджету було залучено понад 4,5 млн грн.

- Практично у всіх інтернатах проведені ремонти або убиралень, або лазень, або пралень, харчоблоків, їдалень. Ми обираємо пріоритети в міру запущеності приміщень, - сказав Ігор Шурма.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта