Умови лікування у Харківському госпіталі для інвалідів війни. Коментар головлікаря

05.11.2013 15:40 Суспільство
Головний лікар Харківського обласного госпіталю для інвалідів війни Юрій Федченко розповів про те, як дістатися до закладу людині з обмеженими можливостями, а також які фізичні навантаження передбачені тут для пацієнтів.

- Якщо у ветерана із одного з районів області немає можливості самостійно дістатися до Госпіталю, чи передбачено транспортування таких пацієнтів?

– Ще у 2010 році вирішено питання доступності для ветеранів, що проживають в районах області, стаціонарної медичної допомоги в Обласному госпіталі для інвалідів війни. Так, з 1 червня 2010 року, відповідно до щомісячного графіка надходження хворих до Госпіталю, ветерани війни по п’ять осіб доставляються на лікування до Госпіталю санітарним автотранспортом центральних районних і міських лікарень. Також відпрацьовано механізм зворотної доставки ветеранів війни до їх помешкання після закінчення курсу лікування в нашому закладі. У результаті проведеної роботи частка ветеранів війни з районів області, що пройшли лікування в умовах госпіталю, збільшилась із 35 % у 2009 році до 55 % у 2010-му. На сьогодні цей показник – на тому ж рівні.

- Юрію Федоровичу, ви розповіли про те, скільки уваги приділяється в госпіталі покращенню фізичного стану пацієнтів. Наскільки в Госпіталі приділяється увага фізичним навантаженням пацієнтів?

– Не відкрию вам Америки, коли скажу, що фізична активність визначає довголіття наших пацієнтів. Лікування пацієнтів у Госпіталі має комплексний характер, тому дозовані фізичні навантаження відіграють значну роль. Це стосується навіть людей похилого віку. Для них на території садово-паркової зони Госпіталю є можливість отримання посильних фізичних пішохідних навантажень. Також у нас є масажний кабінет. Багато уваги приділяється медичній реабілітації більш молодої вікової категорії пацієнтів. До речі, за останні роки серед загального числа хворих кожний четвертий є учасником бойових дій в Афганістані. У Госпіталі є також велика зала для лікувальної фізкультури із дзеркалами, шведською стінкою та тренажерами, різноманітне гімнастичне обладнання.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №132 від 05.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта