Унікальне обладнання з`явилося в обласній лікарні (Відео)

19.04.2017 13:29 Суспільство
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Устаткування презентували 19 квітня. З його роботою під час поїздки до Харківської ОКЛ ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична.

«128-зрізовий комп'ютерний томограф, який був закуплений для обласної клінічної лікарні, є одним з найсучасніших в Україні. Подібне обладнання з такою ж кількістю функцій є тільки в Києві, - розповіла Юлія Світлична. - Цей томограф дає можливість провести обстеження більш якісно, подивитися не тільки органи, а й приділити особливу увагу судинам. Я думаю, що можливість провести таке якісне обстеження врятує не одне життя».

За інформацією голови ХОДА, виробник обладнання - американська компанія, його вартість - 26 мільйонів гривень. Обстеження на комп'ютерному томографі проводитимуть безкоштовно кожному хворому за направленням медиків.

За словами головного лікаря Харківської ОКЛ Богдана Федака, за допомогою цього обладнання буде проводитися в середньому близько 25 обстежень на день.

«Апарат висококласний, він дасть можливість робити те, що раніше ми в нашій лікарні робити не могли. На цьому обладнанні ми будемо обстежувати тільки тих пацієнтів, яким не можемо допомогти за допомогою апаратів нижчого рівня. Проводити обстеження можна пацієнтам абсолютно з усіма проблемами зі здоров'ям: це й серцево-судинні захворювання, захворювання шлунково-кишкового тракту тощо. Навіть кістковий апарат на цьому обладнанні видно в багатьох випадках краще, ніж на МРТ», - сказав Богдан Федак.

У ході візиту до обласної лікарні Юлія Світлична також ознайомилася з роботою ангіографа, який відновили та суттєво оновили в 2015 році. Голова ХОДА нагадала, що для відновлення роботи обладнання виділили кошти з обласного бюджету.

«Ми також наполягаємо на тому, щоб з державного бюджету були виділені необхідні кошти на закупівлю ще одного ангіографа для обласної лікарні. Щоб до кінця року придбати таке обладнання, плануємо також виділити співфінансування з обласного бюджету», - сказала Юлія Світлична.

Крім того, Юлія Світлична зазначила, що нещодавно для обласної лікарні придбали й сучасний апарат УЗД, який не тільки призначений для діагностики хвороб у пацієнтів, але й використовується для визначення патології плода у вагітних.

«Це сучасне обладнання дасть можливість ефективніше реагувати на потреби пацієнтів», - сказала Юлія Світлична.

Вона зазначила, що в нинішньому році на реалізацію програми «Здоров'я Слобожанщини» закладено фінансування на рівні тогорічного. У 2017-му акцент буде зроблений на придбанні якісного медичного обладнання для обласних лікувальних установ.

«Ми не будемо забувати також і про районні лікарні, будемо робити акцент на поповненні медичним обладнанням закладів охорони здоров'я в районах області», - сказала Юлія Світлична.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта