В яких умовах лікують харківських дітей-чорнобильців (ФОТО)

15.01.2014 12:46 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
У Харкові 27-й рік працює Центр реабілітації дітей та підлітків, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України.

За словами завідувача Центру, заслуженого лікаря України Олени Мельник, тут маленький пацієнт проходить лікування та моніторинг стану здоров'я на всіх етапах свого розвитку аж до повноліття. При цьому обстеження є багатокомпонентним, тобто проводиться із залученням великої кількості різних спеціалістів. Через це Центр вважається унікальною структурою в Україні. Тут також розроблена система, де за кожним лікарем закріплена певна дитина, і він веде її історію хвороби протягом років. То ж є тут і свої «випускники», шуткують лікарі.

Відділення розраховано на 35 ліжок для дітей-чорнобильців. У ці дні на лікуванні перебуває 30 дітей як з Харкова, так і з області. У штаті медичних працівників працюють усі необхідні спеціалісти: два педіатри, ендокринолог, психолог, невролог, окуліст та інші. Окрім цього, за потреби запрошуються фахівців з інших відділень.

Як розповіла Олена Мельник, діти потрапляють із різними патологіями. За останнє десятиліття в лідери пробилися захворювання органів травлення: виразки, ерозії шлунка, захворювання печінки, підшлункової залози. Зустрічаються і генетичні синдроми, близька 20% дітей — із вродженими вадами. Велика кількість дітей із вегетосудинною дисфункцією, проблемами ендокринологічного напрямку.

-Найнеобхідніші медичні препарити Центр має. Окрім того, у нас активно працює служба немедикоментозного лікування — фізіотерапія з великими можливостями, те що називається ЛФК. Діти отримують триразове збалансоване харчування. То ж вони і батьки залишаються задоволеними, - переконана Олена Мельник.

На Харківщині проживає 4,5 тис. дітей, батьки, дідусі яких ліквідували наслідки горезвісної аварії в Чорнобилі. Майже півсотні дівчаток та хлопчиків — інваліди. Сьогодні усі вони мають можливість пройти безкоштовне обстеження та лікування. На облік у Центрі маля стає у віці трьох-п’яти років. Свій статус дитини-чорнобильця дитина має лише до 18-річчя. Громадські ж організації нині ставлять за мету домагтися того, аби цей статус не зникав із досягненням повноліття. Для цього потрібні державні гарантії, що будуть закріплені Конституцією України.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта