Вакцина проти грипу не доходить до Харківщини

24.10.2013 11:23 Суспільство
http://www.centrmed.com http://www.centrmed.com
В області дещо зменшилися темпи щеплення проти грипу.

Про це повідомила «СК» завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Харківського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Тетяна Карлова. 

- Робота з вакцинацією проти грипу трохи затягується через те, що уповільнилися поставки вакцини до Харківської області. В Україні, як відомо, вакцину не виробляють. Друга причина — у нас щеплення проти грипу не є обов’язковою процедурою, вона не вказана у затвердженому календарю щеплень. Тому це щеплення робиться на добровільний основі. На сьогодні в Харківській області трохи більше 500 осіб зробили щеплення проти грипу, - повідомила лікар.

В цих даних не враховані щеплення, які проводяться у приватних медустановах. За словами Тетяни Карлової, зараз фахівці Держсанепідслужби лише розпочинають моніторинг і у подальшому будуть враховуватися дані про проведення усіх щеплень проти грипу. Ще однією причиною малого масштабу щеплень проти грипу є відносно висока вартість препаратів.

- В залежності від виробника, вакцина проти грипу має різну ціну. Так, російська вакцина буде коштувати дешевше, ніж французька. Орієнтовна вартість коливається від 70 до 120 грн за ампулу, - розповіла Тетяна Карлова.

Дія вакцини триває рік. Лікар зауважила, що хоча стовідсоткову гарантію того, що ви не захворієте, ніхто не може дати, проте перебіг хвороби буде м'який, а ризик отримати ускладнення значно менший.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта