Водою з нітратами отруїлися три дитини на Харківщині. Інформація СЕС

22.12.2014 11:29 Суспільство
http://club.foto.ru http://club.foto.ru
Цього року водою з колодязів отруїлися троє дітей - вміст нітратів перевищував допустиму норму у п'ять-вісім разів.

Про це у ході комісії з надзвичайних ситуацій розповіла заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Тонкошкур. Два випадки трапилися у Лозівському районі, один - у Вовчанському. А з 2005 року, коли почалося ведення статистики, водою з колодязів, в якій було зафіксовано перевищення рівня нітратів, в області отруїлося 38 дітей до трьох років, в тому числі п'ятеро - минулого року (два випадки у Балаклійському і по одному у Краснокутському, Близнюківському і Первомайському районах).

Зараз на території області працює близько 6 тис. громадських і 40 тис. індивідуальних колодязів. Працівники санепідслужби лише цього року відібрали 7 тис. проб води, і майже в половині з них - 45 % випадків - були перевищені нормативи вмісту хімічних речовин: заліза - в 4 рази, сульфатів - 3,5 раза, загальної жорсткості і нітратів - 2-3 рази, хлоридів - у 2 рази. У минулому році вода поганої якості була виявлена у 39 % випадків. За словами Тетяни Тонкошкур, найбільше проблем з водою у колодязях Барвінківського (з усіх відібраних проб 98 % не пройшли перевірку), Шевченківського (92 %), Лозівського (88 %), Близнюківського і Чугуївського (більше 85 %), Первомайського (70 %), Краснокутського (75 %), Нововодолазького, Дергачівського та Золочівського районів (більше 60 %)

Дослідження води з колодязів показали також перевищення нормативів за мікробіологічними показниками. З 2,5 тис. відібраних проб питної води практично кожна третя не пройшла перевірку. За цими параметрами серед проблемних виявилися Куп'янський (94 % проб мали порушення), Лозівський (79,5 %), Балаклійський (57,7 %), Харківський (47,6 %) райони.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта