Все пройде швидко та безболісно. Квіташвілі про медреформу у Харкові

12.02.2015 12:18 Суспільство
112.ua 112.ua
У Міністерстві охорони здоров’я визначилися зі стратегією розвитку української медицини на наступні 10 років. Харківщину чекають швидкі й безболісні зміни, бо регіон давно до них готовий.

Сьогоднішня система охорони здоров’я України далека від ідеалу. Вітчизняні й іноземні фахівці кажуть про високі показники захворюваності, смертності та інвалідності, особливо від неінфекційних захворювань, таких як рак, серцево-судинні та церебро-васкулярні захворювання, хвороби обміну речовин. Саме ці фактори прописані в плані реформування медицини України, про яку 10 лютого в Харкові розповів міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. 

Графік міністра був дуже щільний. Спочатку головний лікар країни зустрічався з керівництвом Харківщини. Губернатор Ігор Райнін, голова обласної ради Сергій Чернов і міністр обговорювали майбутню реформу системи охорони здоров’я. Зійшлися на тому, що Харківський регіон усі медичні реформи впровадить швидко та найменш болісно, порівняно з рештою країни, бо є одним з лідерів у медичних новаціях. 

Тепер же його завдання як керівника МОЗу – створити в Україні нову модель фінансування галузі охорони здоров’я, оптимізувати мережу медичних установ, лібералізувати ринок фармації, передати державні закупівлі міжнародним організаціям, скасувати непотрібні ліцензії та різного роду форми звітності й ще багато чого.

З чого все почнеться

– Розширення асортименту ліків. Скасування непотрібних ліцензій і зборів сприятиме зростанню доступності ліків та медичних виробів.

– Зниження цін на ліки. Скасування повторної реєстрації та використання міжнародної упаковки знизить ціну імпортних ліків та медичних виробів.

– Гроші на людей, а не на ліжка. Поки що 75 % Держбюджету витрачається на утримання лікарень. Після впровадження змін кошти витрачатимуться на людей. Запровадження автономії лікарень дозволить закладам самостійно приймати рішення, на які потреби витрачати фінанси.

– Державні закупівлі ліків. Для уникнення корупції закупівля ліків передаватиметься міжнародним організаціям.

– Оптимізація процесу закупівель. Буде скасовано реєстр цін та запроваджені електронні торги.

Майже три мільйони Харківщині

У Державному бюджеті 2015 року видатки на охорону здоров’я становлять 59,6 млрд грн (на 3,9 млрд грн більше, ніж у 2014 році). З урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів і міжбюджетних відносин на функціонування закладів охорони здоров’я Харківської області передбачено медичну субвенцію в обсязі 2 млрд 955,4 млн грн, що на 280,6 млн грн більше обсягу 2014 року. Також у Держбюджеті для Харківщини передбачено субвенцію на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги у сумі 10 млн 275,7 тис. грн та на придбання витратних матеріалів для інгаляційної анестезії в обсязі 1 млн 205,7 тис. грн.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 18 від 12.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта