Як боротися проти нових вірусних інфекцій, що йдуть до України

02.10.2012 11:59 Суспільство
http://via-midgard.info http://via-midgard.info
В епідемічному сезоні цього року очікується циркуляція двох нових інфекцій.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила начальник Харківської міської СЕС Ірина Зубкова.
За її словами, за останній тиждень, число харків'ян, що захворіли гострими респіраторними вірусними інфекціями у 2-3 рази менше за середньо-сезонний показник, та в 4-5 разів нижче за показники передпорогу епідемій. Так, за останній тиждень у Харкові зареєстровано 931 випадок захворювання. 38, 1% - це діти віком до 18 років.

- Відповідно до прогнозів Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національної академії медичних наук, в епідемічний сезон 2012-2013 року в Україні прогнозується циркуляція трьох видів грипу. Це новий штам A/H3N2/Вікторія/361/2011, який у нашій країні ще не реєстрували та В/Вісконсін/1/2010. Не виключена можливість циркуляції вірусу грипу А/H1N1/Каліфорнія/2009. Всі штами ввійшли у вакцини, які актуальні для вакцинації в епідемічний сезон 2012-2013 року, - розповіла Ірина Зубкова. За її словами, нові штами грипу відрізняються від тих, що вже циркулювали в Україні лише білковою структура. Ознаки захворювання такі ж, як і від звичайного грипу — кашель, нежить, головний біль та слабкість.

Ірина Зубкова додала, що запобігти захворюванню допоможуть такі вакцини, як інфлувак, інтанза15/інтанза9, флюарикс, ваксигрип. Аби придбати вакцину, необхідно замовити її в обласному аптечному складі. Також лікар порадила, що аби ризик захворювання знизився, необхідно одягатися по погоді, вживати більше білкової їжі та вітамінів, робити часте вологе прибирання та провітрювання в оселі.

- Аби епідемічний сезон пройшов без високих показників захворюваності, необхідно, аби хоча б 3 % населення пройшли вакцинацію, - зазначила Ірина Зубкова. Вона також додала, що обов'язково мають робити щеплення педіатри та терапевти, що найбільше контактують з хворими на грип, а також працівники торгівлі та побутового обслуговування.

Ірина Зубкова розповіла, що для формування імунітету організму необхідно два тижні. Якщо зробити щеплення у вересні, то, коли розпочнеться епідемічний сезон, грип організму вже не загрожуватиме. Імунітет від щеплення тримається один рік.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта