Як допомогти постраждалому від петард та ракет. Поради лікарів Харківщини

29.12.2012 07:00 Суспільство
http://vinnitsaok.com.ua/ http://vinnitsaok.com.ua/
Значна частина ракет та салютів взагалі не «спрацьовує», інша – може раптово вибухати.

Лікарі Харківської обласної клінічної лікарні зазначають, що жертвами піротехнічних засобів найчастіше опиняються діти і підлітки.

Внаслідок недотримання техніки безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, крім опіків різного ступеня, бувають випадки втрати зору, ампутації кінцівок.

– Жодний Новий рік та післяноворічні свята не обходяться без важких трав пов’язаних з петардами чи іншою піротехнікою. У нас були важкі випадки ураження обох очей. Такі травми часто завершуються інвалідністю, адже при сильному вибуху йде механічне, хімічне термічне ураження. Таких випадків, на щастя, не так багато, але ці травми дуже важкі і призводять часто до втрати зору, – розповідає завідувач офтальмологічним відділенням Харківської обласної клінічної лікарні Дмитро Мірошник.

Перша допомога у таких випадках – це виклик швидкої. Чим швидше буде викликана швидка, тим більш шансів зберегти здоров’я людини. Лікар зазначає, що зазвичай при ушкодженні піротехнікою людина отримує важку механічну травму і будь-яке втручання непрофесіоналів може ще більше її посилити. Якщо це просто попадання іскор, вогню, та немає значних ушкоджень, треба максимально швидко промити водою очі і знову ж таки дочекатися лікарів.

Дуже часто людини отримує опіки шкіри від піротехнічних засобів, адже частини цих пристроїв прилипають до шкіри, одягу. Якщо є можливість треба видалити, струсити цей предмет тобто ліквідувати контакт з шкірою.

– Є ракети, які продаються у зв’язці. І якщо така купа ракет зривається поблизу людини, вона отримує механічну, термічну, хімічну травми, – розповідає заступник головного лікаря з хірургічної допомоги Ірина Лодяна. – Безумовно страждає лице, виникає черепно-мозкова травма, опік дихальних шляхів від газів, уражаються руки. І є небезпека того, що загориться одяг, а зараз дуже багато синтетичного одягу, який плавиться. В таких випадках можна загасити полум’я чи знизити температуру холодною водою, також накрити ковдрою, щоб ліквідувати доступ кисню і загасити полум’я. Опікові хірурги не рекомендують будь-яке втручання, аби не зашкодити постраждалому. Якщо це поверховий опік, на рівні І-ступеню, то можна промити рану фурациліном та прикласти левомеколь.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта