Як перевіряють імпортне м'ясо у Харкові. Коментар експерта

11.04.2014 14:56 Суспільство
http://foodmarkets.ru/ http://foodmarkets.ru/
Щоб отримати «добро» на ввезення імпортного м’яса, підприємець спочатку оформлює документи на території Харківської області.

Відстежується, чи має він холодильники, чи дотримується санітарних норм під час зберігання тощо. Якщо підприємець не планує самостійно переробляти м’ясо, а виступає лише імпортером, то він має зазначити підприємство, яке оброблятиме цю продукцію, – наприклад, той чи інший м’ясокомбінат. Далі перевіряється, з яких країн завозиться свинина. Це робиться для того, щоб убезпечитися від занесення вірусів і хвороб. До слова, зараз в Україні офіційно заборонено імпортувати свинину з Грузії, Вірменії, Білорусі, Латвії та Росії, оскільки у цих країнах було зафіксовано випадки захворювання на африканську чуму свиней. З лютого до цього списку також додалася й Польща.

– З найближчих держав-імпортерів зараз для нас найстрашнішою є Росія. З 2007 року там було зареєстровано понад 600 випадків захворювання. Зокрема, заборонено ввезення свинини з Ростовської і Ленінградської областей. Було зафіксовано також спалахи захворювання в Бєлгородській області, – розповів начальник Південної регіональної служби Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Андрій Бабарук. – Україну свиняча чума також не оминула. У 2012 році тварини хворіли у господарствах Запорізької, а в 2013 і 2014 роках – Луганської областей. Усі осередки було локалізовано, а заходи безпеки проведено. Нині заборона поширюється лише на реалізацію свинини з Луганської та Донецької областей.

Існує перелік підприємств, м’ясну продукцію яких дозволено до ввезення в Україну. Цей список оприлюднено на сайті Держветфітослужби, він є доступним для будь-якої людини. Для того щоб іноземна свиноферма офіційно мала змогу продавати свій товар в Україну, туди виїздить інспекція з української сторони. Спеціалісти вивчають усі умови виробництва: звідки приходить поголів’я, як утримується та розводиться, як роблять дезінфекцію, чим тварин годують, які кормові добавки використовуються, чи застосовуються корми із вмістом ГМО тощо. Тобто вся діяльність агропідприємства досліджується на предмет відповідності вимогам українського законодавства. І лише після цього в разі позитивного звіту інспектора ферма вноситься до реєстру імпортерів. Та й це ще не все. Коли свинину привозять в Україну, робиться ще одна експертиза.

– Інспектори ветеринарної медицини беруть проби м’яса у присутності власника вантажу, представників митниці і державної ветеринарної лабораторії. Проводиться дослідження, після чого лабораторія робить висновок стосовно якості продукції. Лише після цього свинину можна розмитнювати, – пояснив начальник Південної регіональної служби Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.
Куди ж далі йде імпортне м’ясо? За словами Андрія Бабарука, завезена з-за кордону свинина зазвичай використовується для промислової переробки, тобто йде на ковбасу. Проте, щось таки потрапляє й на базарні прилавки. Крім того, не можна казати, що все м’ясо, яке було ввезене через кордон з Харківською областю, йде винятково на потреби регіону. Залежно від потреби, частина свинини може продаватися в інші області, або навпаки – з решти територій України завозитися додатково до нас.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 43 від 10.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта