Як правильно підготувати дитину до щеплення — Андрій Пеньков

05.10.2017 11:20 Суспільство
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Сьогодні вакцинація дорослих та дітей набрала особливої актуальності.

Нагадаємо, на початок вересня в Україні зареєстровано 1627 випадків кору, двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (747), Одеській (589) і Тернопільській (70) областях. Харківщину небезпечна хвороба оминає, проте через низький рівень вакцинації медики припускають збільшення захворюваності й у нашому регіоні.

Єдиним захистом від інфекції є щеплення, розповідає кандидат медичних наук, харківський лікар-педіатр вищої категорії Андрій Пеньков. Проте, багато батьків відмовляються від вакцинації дітей через те, що бояться реакцій та ускладнень.

За словами лікаря, найперше правило правильного щеплення говорить про те, що дитина на процедуру повинна йти абсолютно здоровою.

– Схем медикаментозної підготовки до щеплення, які б підтверджували ВООЗ та інші медичні організації, немає. Приміром, деякі лікарі радять давати дитині ті ж самі антигістамінні препарати перед вакцинацією або ж якісь каплі – і все буде гаразд. Але це все неефективно, якщо дитина прийшла на щеплення не здорова, – розповів Андрій Пеньков.

Перше із протипоказань – це висока температура й гостра стадія ГРВІ, друге – наявність якогось хронічного захворювання у фазі загострення. Також протипоказанням саме для «живих» вакцин є імунодефіцитний стан, СНІД.

Також деякі лікарі радять робити аналіз крові перед вакцинацією, але за медичними рекомендаціями він не є показником, адже аналіз крові може змінюватися протягом дня кілька разів.

– Але бувають випадки, коли лікар може знайти деякі зміни в організмі дитини у клінічному аналізі крові або ж сечі. Приміром, лейкоцитоз. У моїй практиці були подібні випадки. Починаєш копати, а в дитини виявляється латентна інфекція сечовивідних шляхів. З одного боку, нічого страшного немає, але з іншого – після вакцинації інфекція може перейти в активну фазу, – додав Андрій Пеньков.

Читайте також: Неякісні вакцини відлякали батьків від щеплення — Андрій Пеньков

Детальніше про епідемію кору в Україні та міфи вакцинації, а також щеплення для дорослих читайте в інтерв'ю.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта