Як правильно вибрати кефір. Рекомендації для покупців

17.04.2014 06:37 Суспільство
http://odeve.ru/ http://odeve.ru/
Зовсім не кожен напій з написом на упаковці «кефір» насправді ним є.

Як правильно вибрати кефір, а не кефірний напій, щоб він приносив користь, а не шкоду?

Ніяких домішок, барвників і ароматизаторів

Кефір – один із найбільш цінних і необхідних молочних продуктів, що сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт людини. В Україні вимоги до кефіру встановлено в національному стандарті ДСТУ 4417:2005 «Кефір. Технічні умови». Відповідно до стандарту, кефір – це кисломолочний продукт змішаного молочнокислого і спиртового бродіння, що виробляється шляхом сквашування молока кефірною закваскою на кефірних грибках або концентратом грибкової кефірної закваски.

Залежно від молока, що використовується, і масової частки жиру кефір може бути жирним або нежирним. Жирний кефір містить масову частку жиру від 1 до 5 %. Нежирний виготовляється зі знежиреного молока.

– Різноманітні кисломолочні напої з додаванням вітаміну С і тим більше з ароматизаторами, барвниками й загусниками кефірами вважатися не можуть, – зазначає директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. – Якщо виробник додає у продукт, скажімо, шматочки фруктів – цей напій уже слід називати кефірним продуктом, який за нормативними документами не матиме нічого спільного з органолептичними показниками справжнього кефіру.

Для виробництва кефіру можуть бути використані молоко коров’яче – цільне або знежирене, вершки, отримані з коров’ячого молока, і симбіотична закваска на кефірних грибках або грибковий концентрат. Для нормалізації кефіру за фізико-хімічними показниками дозволено також застосовувати сухе молоко й питну воду. Стандартом також регламентується кількість білка в напої. Його в цьому кисломолочному продукті повинно бути менше не 2,7 %.

Постояв тиждень – уже слабоалкоголка

Кефірні грибки містять у собі більше ніж 20 корисних мікроорганізмів, які сприятливо впливають на наш шлунково-кишковий тракт. Саме грибки забезпечують молочнокисле бродіння, що й формує цей чудовий напій сметаноподібної консистенції і кислуватого смаку. Але не варто забувати про те, що молочнокислі грибки здатні викликати і спиртове бродіння продукту. Кефір тижневої давнини можна сміливо відносити до слабоалкогольних напоїв, тому що концентрація спирту в ньому часом сягає 7 %.

На жаль, дуже часто замість натуральної закваски виробники додають у продукт суху молочну закваску або ж закваску на чистих культурах молочнокислих бактерій. Це вже не кефір. Мало того, що смакові характеристики такого продукту явно «не дотягуватимуть до оригіналу», то ще й багато користі від нього ви не одержите. Тож дуже уважно потрібно вдивлятися до складу кисломолочного продукту.

На етикетці кисломолочного напою повинна бути зазначена така інформація:
– назва й адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності);
– назва продукту із зазначенням масової частки жиру;
– склад кефіру в порядку переваги складових;
– дата споживання «вжити до» або дата виробництва й термін придатності;
– умови зберігання;
– маса нетто;
– інформаційні дані про харчову й енергетичну цінність;
– позначення нормативного документа, згідно з яким виготовлено продукт.

Поліна Ларіна, матеріал з газети "Слобідський край" №44 від 12.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта