Як уникнути авітамінозу. Поради дієтолога шоу "Зважені та щасливі"

13.05.2013 14:09 Суспільство
http://www.segodnya.ua/ http://www.segodnya.ua/

 «СК» розповіла дієтолог програми «Зважені та щасливі» Світлана Фус.

«Ми – те, що ми їмо» – ця популярна фраза, закликана спонукати нас до здорового харчування, часто в журналах ілюструється двома людськими силуетами: один наповнений переважно овочами та фруктами, інший – фаст-фудом. Та насправді знаменитий вислів слід сприймати навіть більш буквально. 

– Нерозбірливість у їжі завжди призводить до порушення засвоєння в нашому організмі не лише вітамінів і мінералів, а й білків, жирів, вуглеводів. Ми це можемо відчувати на собі: одні люди повніші, інші худіші; одні їдять, скільки і що хочуть і не товстішають, інші «від повітря» гладшають, – пояснює дієтолог, експерт телешоу «Зважені та щасливі» Світлана Фус. – Порушення обміну речовин пов’язане з нашими неправильними звичками харчування і дуже поганим ставленням до себе. Ми маємо зрозуміти, що їжа – це не лише засіб насичення, а те, з чого ми складаємося. І враховуючи, що всі ми складаємося з білків, жирів, вуглеводів і вітамінів, усе це має надходити до організму в певному співвідношенні й кількості.

Нестачу вітамінів ми особливо відчуваємо навесні. Постійна втома, сонливість – усе це наслідки гіповітамінозу (дефіциту вітамінів). І чим він більший, тим слабкішим стає наш імунітет, що, як відомо, призводить до захворювань. У нас це прийнято називати весняним авітамінозом. За словами Світлани Фус, абсолютно помилково.
– У нас стану авітамінозу в принципі вже довгі роки немає, – запевняє наш експерт. – Тому що авітаміноз – це повна відсутність вітамінів, що буває вкрай рідко, у критичних випадках. Ми ж маємо справу переважно з гіповітамінозом.

Найбільше навесні нам бракує аскорбінової кислоти. Адже, наприклад, каша, в якій міститься вітамін В, що влітку, що взимку однаково може бути присутньою на нашому столі, як і цільнозерновий хліб або м’ясо. А овочі та фрукти – сезонні продукти. Та і з цією проблемою можна впоратися. Світлана Фус рекомендує заморожувати вітаміни влітку, аби взимку і тим більше навесні добре почуватися. А от вживати аскорбінки дієтолог категорично не радить, бо, за її словами, безглуздість цих пігулок уже давно доведено. 

– Синтетична аскорбінова кислота «живе» в організмі 2–3 години, у підсумку вона починає виводитися нирками, замилює середовище, кальцій відкладається у вигляді піску. У продуктах харчування аскорбінова кислота прикрита антиоксидантами, завдяки чому вона може запасатися організмом до трьох місяців, – каже Світлана Фус. – Тому влітку вітамінізуватися – це означає наїстися овочів і фруктів, щоб надійшла достатня кількість аскорбінової кислоти та інших антиоксидантів.

Чим же власне наїдатися? Як пояснила дієтолог, добова потреба людського організму в аскорбіновій кислоті – 70–100 мг. Один середній апельсин містить близько 40 мг, 100 г чорної смородини – 270 мг, два середні ківі – близько 40 мг, стільки ж у грейпфруті, лимоні.

Навіть у м’ясі є аскорбінова кислота. Інакше б, до речі, на землі не було ескімосів, які майже зовсім не їдять рослинної їжі.

– Ми самі собі створюємо міфи про гіпо- і тим більше авітаміноз, – запевняє Світлана Фус. – Насправді, якщо правильно збалансувати харчування і приділяти цьому увагу, то проблему хоча б трохи можна буде нівелювати.

Юлія Горобець, матеріал з газети "Слобідський край" №53-54 від 04.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта