Як урятувати утопаючого. Майстер-клас від волонтерів Червоного Хреста (ФОТО)

19.07.2013 06:36 Суспільство
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
Волонтери Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України провели майстер-клас з наданням першої допомоги утопаючим на пляжі біля Комсомольського озера.

За статистикою, 95% постраждалих на водоймищах були у нетверезому стані.

- Вражає сьогодні, що серед постраждалих зростає відсоток жінок, що були на момент знаходження на водоймищі на підпитку, - розповідає заступник начальника водно-рятувальної служби Харкова Андрій Кириченко. - Інша категорія постраждалих — це діти.

Рятівниками міських пляжів було врятовано 41 людину.

Статистика по області надає більш неприємні цифри - за перше півріччя поточного року у водоймищах області потонули 69 людей. Єдиний вихід, за словами спеціалістів, - проводити часті профілактичні заходи.

- Раз у півроки постійно проводяться заходи із залученням рятівників щодо попередження поведінки біля водоймищ, - розповідає начальник 41-ї Державної пожежно-рятувальної частини територіального управління ДСНС України у Харківській області Костянтин Онопрієнко. 

Сьогодні на пляж Комсомольського озера завітали волонтери Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України з майстер-класом з надання першої допомоги постраждалому на воді. У червоній формі та з манекенами у руках — подивитися дійство набігло чимало відвідувачів озера.

 - Важливо не витрачати часу. У людини може бути відсутнє дихання, серцебиття, але вона може бути ще живий. У вас є 5-7 хвилин. Якщо за ці хвилини нічого не зробити, допомога медиків може бути вже не потрібна, - розповідає волонтер Наталія Василюк.

Волонтери Харківської організації Червоного Хреста здивували відпочиваючих ексклюзивним прийомом з надання допомоги під назвою «чую, бачу, відчуваю». За новими європейськими стандартами, пульс у постраждалого не перевіряється. Але чи не втратив він свідомість визначити можна, користуючись деякими правилами. Так, після прочистки дихальних шляхів той, хто надає допомогу, за допомогою рук, очей або слуху знаходить якісь ознаки життя постраждалого: наявність рефлексів або рух грудної клітини.

- Відсутність дихання — не привід складати руки, - каже Наталія Василюк, - це причина, аби почати повний цикл серцево-легенної реанімації. Він складається із штучного дихання й непрямого масажу серця.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта