Як виміряти стрес? Новітній пристрій може зменшити кількість інсультів та нещасних випадків

15.10.2013 09:19 Суспільство
http://bigideas.ru/ http://bigideas.ru/
Науковець із ХНУ ім. В. Н. Каразіна сконструював портативний і недорогий прилад,

що дозволяє за лічені секунди діагностувати патології в організмі, стан судинної системи, рівень стресу або втоми.

20 показників за секунди

Євген Антоненко, автор винаходу, молодший науковий співробітник кафедри фізичної та біомедичної електроніки та комплексних інформаційних технологій, кладе на стіл пристрій із невеликим монохромним дисплеєм та розміром у дві «мобілки».

Пристрій, що розроблено в університеті імені Каразіна, «вміє» обчислювати більше двадцяти показників, розбитих на чотири умовні групи: амплітудні, часові, статистичні й обчислювані. Серед цих даних, добре зрозумілих тільки лікарям, можна виділити два інтегральних (тобто узагальнених, що враховують багато даних) показника здоров’я людини – індекс жорсткості судин, який визначає ризик виникнення судинних захворювань, та індекс напруги регуляторних систем організму. Так званий індекс Баєвського, який діагностує наявність патології або стресового стану організму.

– У нормі наше серцебиття не є однорідним, а має невеликий розкид частоти, який змінюється хвилеподібно, – пояснює принцип діагностики Євген Антоненко. – Адже на серцевий ритм впливає велика кількість факторів і регулюється він переважно власним водієм ритму. Під час стресу, в екстремальних ситуаціях, та при деяких патологічних станах до регуляції серцевого ритму підключаються більш високоорганізовані структури – стовбур і кора головного мозку. Ритм стає більш чітким, час між ударами однаковим. Це так званий «жорсткий ритм». Індекс напруги регуляторних систем організму вимірюється в умовних одиницях. У нормі він дорівнює приблизно 60–120 одиницям. Первинна реакція організму – наприклад початок ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) або запального процесу – 200–300 одиниць. В онкохворих серце «молотить» практично на одній частоті, а індекс напруги доходить до 500–700. При стресі або стані підвищеної втоми індекс доростає до 200–300. Таким чином, якщо у людини зранку індекс напруженості був у нормі 120, а потім, під час роботи піднявся до 300, то йому необхідно відпочити. Це слід ураховувати у відповідальних професіях: диспетчери, оператори крану чи водії автобуса. І такий підхід до діагностики психофізіологічного стану людини може стати ключем до збільшення безпеки на виробництві та в транспортних системах.

Діагноз не ставить, але попереджає

Другий показник, що вираховує прилад – індекс жорсткості судин. Не заглиблюючись у подробиці, пояснити цей механізм можна так: серце жене кров по судинах не рівно, як компресор, а поштовхами. Це і є піки хвиль. Проходячи через судини, ці хвилі так чи інакше змінюються, і за формою хвилі можна приблизно судити про стан середовища, в якому ця хвиля поширювалася. Це побічно вказує на стан судин – жорсткі вони або більш м’які й еластичні. А це у свою чергу свідчить про ризик виникнення інсульту. Як і в першому випадку, пристрій не може поставити діагноз, але здатний попередити людину про те, що саме час переосмислити своє ставлення до життя та здоров’я. Також він може дати лікарю додаткову інформацію. Особливо це буде корисно в сімейній медицині, на яку Україна має перейти до 2019 року. Єдине обмеження – прийом алкоголю, він змінює властивості судин і кардинально спотворює дані протягом ще двох днів.

Ціна питання

Перспективи впровадження чудо-пристрою у серійне виробництво поки що невизначені. Як каже науковець, собівартість збірки «на колінах» удома паяльником  – близько 700 грн. Це без обліку прибутку та охорони інтелектуальної власності. Щоб у цьому був хоч якийсь економічний сенс, апарат потрібно продавати приблизно по 2000 грн.

– Для масового виробництва є два шляхи – закупити маленьку автоматизовану виробничу лінію (та для цього потрібні просто величезні витрати), або замовити виробництво в Китаї, а процесор програмувати тут. Останній шлях суттєво збільшить вартість готового пристрою, але є реальним. При цьому навіть не треба піклуватися про авторські права, адже головне в цьому пристрої – програма. Та щоб запустити будь-який медичний прилад у серію, необхідна сертифікація. Насправді, це не так вже й дорого – близько 70 тис. грн, та для однієї кишені все одно забагато. З тієї ж причини простоює й інша розробка нашої кафедри – комп’ютерний електрокардіограф, собівартість якого можна довести до позначки в 200 грн, при вартості закордонного аналога в 7000 грн, – знизує плечима науковець.

До речі, якщо у людини зранку індекс напруженості знаходився в нормі 120, а потім, під час роботи піднявся до 300, то йому необхідно відпочити.

Артем БОГДАН, матеріал з газети "Слобідський край" № 122 від 12.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта