Як вижити організму під час психологічного стресу

29.04.2014 09:01 Суспільство
http://selfhacker.ru/ http://selfhacker.ru/
Під час стресу в організмі понаднормово виділяються різноманітні гормони, активні речовини та ферменти, зокрема, гормони адреналіну й кортизолу.

Для цього «виробництва» потрібні вітаміни С, В, мікроелементи цинк, магній та інші мінеральні речовини. Під час стресу ці елементи екстрено «конфіскуються» зі своїх робочих місць в організмі, де за тим утворюється їх нестача. У результаті, наприклад, брак вітаміну С і цинку не дозволяє виробляти достатню кількість колагену, що відбивається на стані шкіри. Нестача вітаміну В гальмує розумову діяльність. Дефіцит магнію призводить до головного болю й гіпертонії.

Стрес нещадний і до кальцію, який «вимивається» з кісток. Ті стають більш крихкими та вразливими. Починаються проблеми із волоссям, зубами, нігтями. Також організм може втратити велику кількість білку, який іде у стресових ситуаціях на активацію системи імунітету. Організм витягає білок зі стінок шлунка, кишківника, нирок. У результаті вони ж і потерпають.

– Можуть виникнути будь-які загострення ваших хронічних захворювань, – застерігає лікар-дієтолог Ірина Буткевич. – У когось це хронічний панкреатит, у когось хронічний коліт. Можуть виникнути і нові захворювання, починаючи від стресових виразок шлунка й кишковика до гострого панкреатиту й булімії чи анорексії. Нерідко проблеми із ШКТ ускладнюються кровотечами. А передувати цим захворюванням можуть такі симптоми: відрижка повітрям, гикавка, печія, біль у животі, діарея чи запори... Якщо у вас подібні проблеми, треба звертатися не тільки до гастроентеролога, а першочергово до психолога чи психотерапевта. Наприклад, синдром подразненого шлунка напряму пов’язаний із психологічним станом пацієнта.

Нерідко під час стресу хочеться з’їсти чогось солоного, солоденького, або й зовсім незвичного, як-от крейди. Таким чином організм сам сигналізує, чого йому не вистачає.

– Наш організм – велика сила, до якої потрібно прислухатися, – підтверджує думку дієтолог Ірина Буткевич. – Він самостійно регулює себе. Не дивно, коли людина хворіє, у неї температура, їй не хочеться їсти, адже для переварювання їжі не вистачає сил. Тож слід дослуховуватися до його вимог, але розумно. Якщо вам хочеться солоденького, з’їжте один-два квадратики шоколаду, а не одну-дві плитки.
Раціон під час стресових ситуацій, запевняє дієтолог, не має вирізнятися чимось особливим. Їсти треба у звичному режимі, вживати переважно місцеву продукцію.
Якщо у вас тремтять руки й от-от потечуть сльози, спершу заспокойтеся, а вже потім сідайте за обідній стіл. У стані нервового напруження дієтологи радять звернути увагу на ті продукти, що, як прийнято вважати, заспокоюють.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №49-50 від 26.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта