Який майонез їдять харків'яни. Результати перевірки

10.07.2014 07:48 Суспільство
http://www.1tv.ru/ http://www.1tv.ru/
ДП «Харківстандартметрологія» провело перевірку майонезу "Провансаль", що продають у торговельних мережах Харкова.

Для експертизи продукції були відібрані в основному зразки майонезу «Провансаль» 67 % жиру:

Майонез столовий висококалорійний «Провансаль» 67 % жиру, тм «Олком», фасований у поліетиленові пакети масою нетто 200 г (Україна, ПАТ «Київський маргариновий завод». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 03039, м. Київ, проспект Науки, 3).
Майонез столовий висококалорійний «Провансаль» 67 % жиру, тм «Щедро», фасований у поліетиленові пакети масою нетто 380 г (Україна, ПАТ «Харківський жировий комбінат». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 61019, м. Харків, проспект Ілліча, 120).
Майонез столовий висококалорійний «Прованський» 67 % жиру, тм «Торчин», фасований в дой-паки масою нетто 190 г (ПрАТ «Волиньхолдінг». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 45612, Волинська область, Луцький район, смт Торчин, вул. І. Франка, 4).
Майонез столовий висококалорійний «Королівський» 67 % жиру, тм «Королівський», фасований в поліетиленові пакети масою нетто 380 г (Україна, ПП «Віктор і К». Юридична адреса: Україна, 27552, Кіровоградська область, смт Власівка, вул. Висоцького, 2. Адреса виробничих потужностей: Україна, 27552, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Молодіжна, 52-А).
Майонез столовий висококалорійний «Провансаль» 67 % жиру, тм «ехtrа!», фасований у поліетиленові пакети масою нетто 190 г (Україна, ТОВ ТД «Дельта». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 69041, м. Запоріжжя, вул. Кремлівська, 63-А).
Майонез столовий висококалорійний «Провансаль» 67 % жиру, тм «Чумак», фасований в дой-паки масою нетто 385 г (ПрАТ «Чумак». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 74800, Херсонська область, м. Каховка, вул. Козацька, 3).
Майонез столовий висококалорійний «Провансаль» 67 % жиру, тм «МакМай», фасований в поліетиленові пакети масою нетто 400 г (ТОВ «Прайм-продукт». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 86113, Донецька область, м. Макіївка, вул. Туполєва, 66).
Майонез столовий висококалорійний «Провансаль ORGANIK» 67 % жиру, тм «Щедро», фасований в дой-паки з ковпачком масою нетто 400 г (Україна, ПАТ «Львівський жиркомбінат». Юридична та фактична адреса виробника: Україна, 79015, м. Львів, вул. Городоцька, 132).
Майонез середньокалорійний «Оливковий» 50 % жиру, тм «Саlvе», фасований в дой-паки з ковпачком масою нетто 400 г (ТОВ «Юнілевер Русь». Юридична адреса виробника: Росія, 123022, м. Москва, вул. Сергія Макєєва, 13. Адреса виробничих потужностей: Росія, 105082, м. Москва, Балакірєвський провулок, 1).
Продукція була закуплена в торгівельній мережі м. Харкова.

Якість майонезу визначалася за органолептичними та фізико-хімічними показниками (масові частки жиру, вологи, кухонної солі, кислотність, рН), вмістом консервантів (масові частки сорбінової кислоти та бензоату натрію), показниками мікробіологічної безпечності, а також за якістю пакування та маркування.

У ДСТУ 4487:2005 за показником «кислотність» верхня межа норми становить 0,85 %, проте чітких допустимих значень норми за нижньою межею не встановлено. Кожен виробник сам вирішує, скільки оцтової, молочної чи лимонної кислоти йому додавати в продукт. Кислотність протестованих зразків склала від 0,23 % до 0,34 %, тому один майонез може бути кислішим, інший – пріснішим.

Випробування проводилися і за вмістом консервантів. Бензойна кислота і бензоати не заявлялися в маркуванні у складі майонезів, і це підтвердилося лабораторними випробуваннями. Щодо іншого консерванту – сорбінової кислоти, яка була заявлена на упаковці більшості протестованих зразків, то вона була виявлена в межах допустимих норм (згідно з ДСТУ 4487:2005 – не більше 1000 мг/кг).
Майонези «Провансаль ORGANIK» тм «Щедро», тм «Чумак» та тм «Саlvе» заявили на маркуванні про відсутність консервантів узагалі – і це підтвердилося випробуваннями. Наявність на споживчому ринку майонезів без консервантів не може не радувати споживачів.
Інформація стосовно жирності майонезів, що була зазначена на упаковці, відповідала дійсності.

За мікробіологічними показниками майонези перевірялися на наявність бактерій групи кишкових паличок, патогенних мікроорганізмів, зокрема бактерій роду Salmonella, плісеневих грибів та дріжджів. Навіть в майонезах без консервантів мікробіологічні показники відповідали нормі, що не може не тішити.

Позитивних загальних оцінок за результатами проведеної експертизи виявилося багато, проте було встановлено порушення вимог стандарту в майонезі «Провансаль» тм «ехtrа!». Незважаючи на те, що вміст виявленого в ньому консерванту сорбінової кислоти не перевищував допустимі норми (фактично виявлено – 156,4 мг/кг), маркування, нанесене на його упаковці, вводить в оману споживача, оскільки наявність сорбінової кислоти в складі продукту не зазначена.

Необхідно також відзначити, що до маркування чотирьох зразків майонезу (тм «Саlvе», тм «ехtrа!», тм «Чумак» та тм «Щедро» виробництва ПАТ «Харківський жировий комбінат») були зауваження відповідно до норм і правил, які встановлені в:
нормативних документах на продукцію;

Законі України № 771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
Законі України № 1023-XII «Про захист прав споживачів»;
Технічному регламенті щодо правил маркування харчових продуктів (Наказ Держспоживстандарту України № 487 від 28.10.2010 р.).
Так, на упаковці майонезу середньокалорійного «Оливкового» 50 % жиру тм «Саlvе» російського виробництва ТОВ «Юнілевер Русь», м. Москва зазначена не повна обов’язкова інформація для споживача, а саме:
- в назві майонезу відсутній вид групи «столовий, бутербродний чи десертний»;
- частина тексту в маркуванні важкодоступна для читання, а саме: шрифт дуже дрібний (висота шрифту 1 мм), а його колір не контрастний до фону упаковки.
У переліку сировини, що входить до складу продукту, українською мовою назва олії соняшникової вказана лише «дезодорована», а повинна застосовуватися «дезодорована рафінована».

У маркуванні майонезу столового висококалорійного «Провансаль» 67 % жиру тм «Щедро» виробництва ПАТ «Харківський жировий комбінат» нанесена повна інформація, проте частина тексту також важкодоступна для читання: шрифт дуже дрібний (висота шрифту 1 мм), а колір не контрастний до фону упаковки. Прочитати цю інформацію можна лише за допомогою збільшувальних приладів, тому споживач не має можливості отримати в торгівельній мережі повну, своєчасну, доступну інформацію про продукт.

На упаковці майонезу столового висококалорійного «Провансаль» 67 % жиру тм «Чумак» не зазначене допустиме відхилення маси нетто одиниці пакування, що не відповідає вимогам Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів.

На упаковці майонезу столового висококалорійного «Провансаль» 67 % жиру тм «ехtrа!» не зазначена калорійність продукту в кДж, чим порушено вимогу ст. 38 Закону України № 771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта