Яких харчових добавок слід остерігатися (Інфографіка)

28.07.2017 07:49 Суспільство
Фото з соцмереж, інографіка "СК" Фото з соцмереж, інографіка "СК"
Не є секретом, що виробництво більшості сучасних продуктів харчування без добавок неможливе.

Приміром, у виробництві всім відомих газованих напоїв, соусів, кетчупів та кондитерки широко використовується харчова добавка бензоат натрію (Е211), яка при надмірному споживанні, за словами медиків, може призвести до порушень у системі травлення.

Недалеко від яскравих напоїв відійшов і на перший погляд натуральний напій – сік. Звернувши увагу на склад товару, замість зазначення про апельсини та яблука, можна прочитати про  ароматизатори, а замість вітаміну С – Е129.

Ще в оману споживача може ввести різна назва товару. Приміром, сік та нектар. У нормативно-правових документах обумовлено, що процентний вміст соку фруктів (овочів) у напої з назвою «сік» не може бути нижчим за 85 %. Нектар – це продукт, в основі якого також сік. Але тільки процентне співвідношення дещо інше – 25–50 % соку, а інші інгредієнти – це вода, цукор, лимонна кислота, пюре фруктове або ягідне.

У соку, навіть відновленому, невеликий вміст консервантів, барвників і цукру, або вони взагалі можуть бути відсутні.  У той час як у нектарі присутні і лимонна кислота, і пюре, і достатня кількість цукру.

Так, за даними Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної  безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України, щороку кожний українець у середньому з’їдає по три кілограми хімічних сполук. Звичайно, не всі сполуки належать до шкідливих, а деякі з них навіть корисні.

Сьогодні в Україні з 480 досліджених українськими фахівцями харчових добавок  до застосування дозволено 371 добавку, 105 – не отримали абсолютного дозволу до застосування,  а чотири взагалі заборонені. Це: Е121 – цитрусовий червоний барвник, Е123 – амарант барвник, Е239 – гексаметелентетрамін консервант та Е240 –  формальдегід консервант.



Велику кількість харчових добавок використовують і в інших країнах. Наприклад,  у Німеччині допущено до використання 296 хімічних сполук. На упаковці в розділі «Inhalt» вказано наявність у продукті також і харчових добавок. Як правило, їх назви кодуються буквою Е з тризначним числом.

Згідно із законодавством, ці речовини не мають бути шкідливими для здоров’я, але проведені сьогодні дослідження не  дають повної гарантії відсутності  ризику при їх вживанні, кажуть експерти.  

І хоча деяка харчова добавка сама по собі є нешкідливою, небезпечними можуть бути речовини, що виникають при її взаємодії з ліками, отрутохімікатами, які використовується в сільському господарстві, екологічними забрудниками тощо.

А от небезпечні барвники найчастіше трапляються  у дитячих продуктах, бо вони і створюються яскравими, щоб дітям хотілося їх їсти.
– Більшість харчових добавок використовується в кондитерських виробах, які обожнюють діти. При зловживанні цією продукцією у них бувають алергії, синдром гіперактивності, депресії. Незважаючи на це, українські виробники нерідко перевищують допустимі норми вмісту добавок у продуктах у багато разів, – розповів виданню «Сегодня» професор, завкафедрою гігієни харчування Національної медакадемії Іван Козярин. – Ще буває, що в двох різних продуктах кількість добавок не перевищує норму, а якщо вжити їх разом, буде перевищення. Тому сьогодні потрібно  знати, які з добавок можуть становити небезпеку для здоров’я, і не зловживати ними.

Тому, вибираючи продукти, слід звертати увагу на етикетку і уникати, за можливості, тих, що містять добавки, які можуть викликати негативні наслідки.
У країнах ЄС діє правило, що продукти, які містять барвники, небезпечні для дітей, повинні відповідно маркуватися.

Отруєння двох сімей в Харкові: медики встановили причину

Тож на всіх продуктах, що містять E102, E104, E110, E122, E124, E129, на упаковці є попередження: можуть зашкодити дітям.
У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що в Україні теж необхідно зобов’язати вітчизняного виробника розміщувати на етикетках інформацію про «шкідливі» компоненти.

Детальніше про те, як у Міністерстві охорони здоров'я збираються оздоровлювати їжу, читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта