Якщо ви думаєте, що захворіли на рак. Де перевіритись у Харкові

16.06.2014 07:12 Суспільство
http://www.innovacia.com.ua/ http://www.innovacia.com.ua/
Якщо ви підозрюєте захворювання, вам слід:

1. Уважно ставтеся до свого здоров’я, а при перших підозрілих симптомах звертайтесь до онколога. Ознаками раку можуть бути інтоксикація, болі в певній ділянці тіла, відчутні при натисканні, новоутворення, зміна кольору шкіри, загальне нездужання й підвищена температура. Але вони можуть бути й іншими, адже все залежить від ураженого органу.

Читайте також: Профілактика раку. Хто знаходиться у зоні ризику
                       Захворювання на рак: де найбільше хворих на Харківщині та на що вони хворіють
                       
2. Запишіться на прийом до онколога й розкажіть про те, що вас непокоїть. Лікар огляне вас, призначить ряд аналізів, а також інші дослідження – приміром, УЗД, мамографію, комп’ютерну томографію та інші процедури, усе залежить від локалізації пухлини. На ранній стадії виявити рак допоможе звичайний аналіз на онкомаркери.

3. Потім фахівець вирішуватиме питання щодо доцільності проведення біопсії – забір матеріалу (невеликого шматочка пухлини) для гістологічного дослідження. Це, мабуть, найточніший спосіб визначити, з яких клітин складається новоутворення. Не бійтеся, процедуру забору здійснюють під місцевою анестезією, тому ви не відчуєте болю.

4. Після цього ви напевно дізнаєтеся, чи є у вас рак. Але на дуже ранніх стадіях, коли пухлина зовсім мала і рак не отруює організм продуктами розпаду, можливе отримання результату аналізу, який ще не вкаже на наявність захворювання. Якщо підстави підозрювати захворювання на рак у вас залишаться, пройдіть обстеження через невеликий проміжок часу повторно.

5. Навіть якщо чітко виражених підстав для негайної перевірки на рак немає, проходьте регулярний профілактичний огляд: до досягнення 40 років – 1 раз на рік, потім двічі на рік – якщо, звичайно, вас нічого не турбує. Тільки так можна виявити рак на ранній стадії, коли він ще піддається лікуванню.

Корисні адреси
Жителів області, хворих на рак, у Харкові лікують два основні заклади. Перший – Харківський обласний клінічний онкологічний центр: м. Харків, вул. Лісопаркова, 4. Телефон (057) 315-15-91.
Лікування раку грудної, щитовидної, передміхурової залоз, легенів, жіночої статевої сфери, травного тракту, а також хворих з променевими ушкодженнями також проводить Інститут медичної радіології ім. С. П. Григор’єва НАМН України: м. Харків, вул. Пушкінська, 82. Тел. (057) 704-10-81.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта