Яку воду використовуватиме Shell при гідророзриві. Інформація експерта

11.02.2013 12:03 Суспільство
http://gidrorazriv.blogspot.com http://gidrorazriv.blogspot.com

7 лютого працівники компанії "Шелл" та спеціалісти газовидобувної промисловості зустрілися з ізюмчанами та пояснили, що видобуток газу не завдасть шкоди екології району, а питна вода нікуди не зникне.

Директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування» ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» Юрій Фесенко пояснив ізюмчанам технологію видобування газу, зокрема, чим відрізняється добування традиційного газу від газу із щільних порід пісковиків.

Він зазначив, що ця технологія не нова, адже її застосовують уже 60 років. Так, на свердловинах «Шебелинкагазвидобування» за останні чотири роки гідророзрив застосовували 11 разів для так званого оживлення цих свердловин, що дало можливість збільшити добовий видобуток газу з 2 тис. м3 до 15 тис. м3.

Мешканці Ізюму були занепокоєні: чи не зникне питна вода, чи не обміліють річки?

– Вода в технології буріння застосовувалася завжди, але в жодному разі не питна. Проблеми можуть виникнути тільки, якщо свердловина сягає глибини до 1,5 тис. м. Але в нас таких свердловин немає. Сланець на всій території України залягає на глибині 3–5,5 тис. м, – наголосив фахівець.

За його словами, для видобування газу застосовують технічну воду, що залягає вище водяних колекторів на глибині 150–300 м і вважається зливовою. Тобто, це не питна й не річкова вода.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 09.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта