Сезон грибів: як не стати жертвою небезпечного врожаю

Сезон грибів: як не стати жертвою небезпечного врожаю

Фото із соцмережі

Сезон грибів на Харківщині почався з шести отруєнь. Досвідчених грибників, які збирали та ласували дарами природи, об’єднувало те, що ідентифікувати поганки серед усіх грибів було важко, адже вони виявились дуже схожими на їстівних «братів».

П’ять жертв за один тиждень 

Серед жертв отруєних грибів у цьому році – жителі Балаклійського, Дергачівського, Куп’янського та Чугуївського районів, у тому числі одна дитина.
На тому тижні у Харківській області відразу три людини отруїлися грибами. За інформацією Держсанепідслужби, жінка 1951 року народження із села Солоницівка, що в Дергачівському районі, 7 червня звернулася по медичну допомогу з підозрою на отруєння грибами.

Гриби, які хвора ідентифікувала як лисички, вона збирала в луках за Дергачами. Лікарі діагностували у жінки отруєння легкого ступеня.
Ще дві людини з Балаклії, чоловік 1965-го і жінка 1969 років народження, цього ж дня потрапили до лікарні після того, як поїли смажених дикорослих зонтиків, які вони зібрали в лісі біля міста. Хворим поставлено діагноз «отруєння грибами нейротропної дії легкого ступеня». Разом із цими пацієнтами ці гриби вживала ще одна людина, проте на момент епідрозслідування скарг на самопочуття у неї не було.

За інформацією Держсанепідслужби, у 2015 році в Україні зареєстровано 97 випадків харчових отруєнь, які були викликані вживанням грибів. За минулий рік через лісову знахідку постраждало 148 жителів, 17 з яких померли.
Статистика невтішна і в цьому році. За останні п’ять місяців діагноз отруєння грибами було встановлено 51 особі. Одну з них, на жаль, не вдалося врятувати.
Також у 2016 році в Україні грибами отруїлося 12 дітей. А в минулому серед потерпілих опинилися 23 дитини, четверо з них померли.
С

еред цієї невтішної статистики отруєнь грибами Харківщина – не виняток. Протягом 2015 року в області зареєстровано вісім випадків отруєнь грибами. Наслідком стали 12 потерпілих, троє з яких – діти. Отруєння однієї дорослої людини закінчилось летально.

Викиньте це терміново!
Загалом, на території України науковці нарахували близько 80 видів небезпечних для здоров’я грибів, з яких 10–15 становлять реальну загрозу для життя. Найнебезпечніші з них – це бліда поганка, деякі види мухоморів (пантерний, червоний, зелений, смердючий, білий), сатанинський гриб, жовчний гриб (неїстівний двійник білого гриба), опеньок несправжній. Токсичні речовини, що містяться в цих отруйних грибах, вражають життєво важливі органи та системи (нирки, печінку, нервовe системe) і часто викликають в організмі зміни, несумісні з життям.

До небезпечної умовно-їстівної групи гриби відносять з різних причин. Основна – це наявність у них отруйних речовин, які знешкоджуються при правильній і достатній кулінарній обробці – відварювання, вимочування, сушіння. Деякі гриби можна вживати лише молодими, оскільки старі часто викликають отруєння, незалежно від способу знешкодження токсичних речовин. Окремі види грибів викликають отруєння лише при несумісному вживанні з певними продуктами, наприклад, гриб копрінус з алкоголем.

Отруєння людини можуть викликати навіть їстівні гриби, оскільки вони мають здатність накопичувати в собі токсичні речовини з ґрунту та атмосферного повітря. Це реально в місцях, де розташовуються джерела промислового та антропогенного забруднення, наприклад, автошляхи з інтенсивним рухом автотранспорту, великі промислові підприємства, цвинтарі, звалища побутових і промислових відходів, сади та інші території, оброблені пестицидами та агрохімікатами.

Потенційну небезпеку для здоров’я людини становлять перестиглі гриби, особливо з червивими або гнилими плодовими тілами. Оскільки свіжі гриби містять від 84 % до 94 % води, вони швидко псуються внаслідок порушення умов зберігання.
Найчастіше перші симптоми отруєння грибами схожі із симптомами інтоксикації різної етіології: головний біль, біль у шлунку, нудота, блювота, діарея. Ось чому при перших ознаках захворювання після вживання дикорослих грибів необхідно негайно викликати «швидку», оскільки несвоєчасно надана кваліфікована медична допомога може призвести до незворотних змін в організмі.

 Знати, щоб протидіяти
– Не слід класти до кошика невідомі різновиди грибів, а також старі та зіпсовані. Часто придатний для вживання гриб може мати отруйного двійника.
– Для лісових мандрівок, а особливо для збирання грибів, обов’язково потрібно обирати екологічно чисту територію, у тому числі в межах населених пунктів.
– Обережність слід проявити і щодо покупки дикорослих грибів у приватних осіб та на стихійних ринках, оскільки вони можуть бути зібрані на територіях радіоактивного забруднення.
– Переробляти гриби варто в день збору, а якщо це неможливо – обов’язково дотримуйтесь умов їх зберігання (не більше 24 годин при температурі не вище 10 °С);
– При кулінарній обробці грибів тривалого кип’ятіння може виявитися недостатньо, тому кілька разів слід злити відвар (щонайменше тричі через кожні 15–20 хвилин).
– Гриби небезпечно вживати людям похилого віку, ослабленим, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, адже вони важкі для перетравлювання.
– Методи, за допомогою яких визначають отруйність грибів – з використанням цибулини або срібної ложки – є хибними. Річ у тому, що срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулини змінюється під впливом ферменту тирозиназа, що також міститься в усіх грибах.
– Для гарантованого уникнення небезпеки для здоров’я та життя спеціалісти переконливо радять не вживати будь-яких дикорослих грибів та не давати їх дітям.

Консультував лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Михайло Бібіков

Марина Проценко підготувала