Захворюваність на сказ на Харківщині: коментар медиків

26.09.2016 09:10 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Від укусів скажених тварин в Харківській області за 8 місяців 2016 року потерпіла 71 людина, що на 14 осіб менше аналогічного періоду 2015 року

За поточний період 2016 року захворювання на сказ людей не зареєстровані. У 2015 році зареєстровано був 1 випадок захворювання на сказ у підлітка, жителя Печенізького району, який був укушений власним хворим котом. Про це повідомили в Харківському обласному центрі здоров'я.

Також, за 8 місяців поточного року зареєстровано 49 випадків сказу серед тварин - 17лісіц, 11 собак, по 1случаю сказу єнотовидного собаки, вівці, куниці, корови. У 2015 році було зареєстровано 66 випадків сказу тварин: 19 лисиць, 18 собак, 18 котів.

Кожній людині, щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно дотримуватися наступних правил:

• Не контактуйте з бездомними та дикими тваринами, розповідайте дітям про небезпеку таких контактів;

• Не провокуйте тварин на укуси: не намагайтеся годувати, надавати допомогу невідомим, бездомним тваринам, дражнити їх;

• уникайте скупчень бездомних собак;

• при укусі або ослинення підозрілою твариною промийте рану водою з милом, краї рани обробіть розчином йоду;

• своєчасно робіть своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.

Довідка:

За даними Міністерства охорони здоров'я України, за останні 10 років в Україні щорічно реєструється зростання епізоотії сказу. Особливо напруженою епізоотична ситуація спостерігається в Полтавській, Сумській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій і Хмельницькій областях. Крім того, на території України поряд з класичними штамами вірусу сказу в південно-східному регіоні має місце циркуляція європейських лісавірусов кажанів. Міський тип сказу в Україні еволюціонує за рахунок неконтрольованого збільшення чисельності бродячих та безпритульних собак. Це обумовлено відсутністю чіткої нормативно-правової бази для розведення і утримання собак і кішок, адміністративної та юридичної відповідальності їх власників, особливо в приміських зонах і сільських місцевостях. Поряд з цим, проблемним є наближення популяції лисиць до населених пунктів, що сприяє контактам з бездомними та бродячими собаками і котами. Неконтрольоване розмноження цих тварин, відсутність для них системи притулків та утилізації трупів загиблих тварин погіршують епізоотичну ситуацію щодо сказу.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта