Закордонні фахівці навчали харківських медиків

22.06.2017 08:45 Суспільство
Уже понад рік на Чугуївщині працює міжнародний пілотний проект з реформування первинної ланки медицини.

Він стартував з підписання меморандуму між Харківською обласною державною адміністрацією, Чугуївською районною радою, Чугуївською РДА та низкою громадських організацій. Його мета – реформування первинної ланки медицини в районі, щоб потім цей приклад впроваджувати на території всієї України.

– У проекта було кілька рівнів, – розповіла виконавчий директор в Українсько-німецькій медичній асоціації, депутат Харківської обласної ради Вікторія Мілютіна. – Перш за все, освіта медичного персоналу.

Тому протягом року з медиками Чугуївського центру надання первинної медико-санітарної допомоги працювали тренери високого рівня.

 Це харківський педіатр Андрій Пеньков, німецька медсестра і тренерка Лінда Херцог, естонський медичний менеджер Таві Лаі, колишній керівник Берлінської лікарської палати доктор Еліс Хубер, голова асоціації сімейних лікарів Естонії професор Рут Калда тощо. Вони навчали лікарів і медсестер і роботі із сучасними протоколами лікування, і сучасним стандартам обслуговування.

– Практично всі експерти, котрі приїздили за нашим запрошенням до Чугуєва, проводили семінари, тренінги, зустрічі для харківських лікарів, – додала Вікторія Мілютіна. – Крім того, з медиками працювали економісти, юристи – вчили основам медичного менеджменту, що знадобиться як тим, хто відкриватиме приватні практики, так і тим, хто працюватиме в комунальних амбулаторіях.

Другий рівень – це роз­рахунки фінансової ефективності. У рамках проекту на прикладі Чугуївського ЦПМСД будували модель, яка дозволить раціональніше розподіляти ті гроші, які медицина отримує від держави. У тому числі фахівці шукали шляхи підвищення заробітної плати лікарів.

– Зараз ці обрахунки передані команді МОЗу, – розповіла Вікторія Мілютіна. – Так само для команди МОЗ ми розробляли велику кількість документів для законодавчої бази реформи – багато з них покладено в основу тих законопроектів, котрі зараз має прийняти Верховна Рада.

Також протягом цього часу велася робота з автономізації ЦПМСД, яка дала право центру працювати більш незалежно, ніж державна лікарня.

– Моделлю автономізації ми також готові ділитися з іншими лікарнями і регіонами, адже тут багато важливих нюан­сів: як правильно провести громадські слухання, як переконати органи місцевого самоуправління, як навчити команду лікарні працювати в нових умовах, як шукати додаткові кошти і таке інше, – додала спеціаліст.

Зрештою, експерти навіть розробили проект, за яким можуть бути збудовані сучасні амбулаторії – якщо ЦПМСД залучить до цього інвесторів.

Зараз готуються фінальні рекомендації, якими може скористатися як Чугуївський ЦПМСД, де реалізується проект, так і будь-який інший центр первинної медицини в Україні.
Окрім цього, у планах Україн­сько-німецької медичної асоціації – реалізувати такий проект, як у Чугуєві, ще у п’ятьох районах області.

Нагадаємо, проект було підтримано Міжнародним фондом «Відродження» та фінансуванням Генерального консульства Німеччини в Донецьку (офіс Дніпро). А наприкінці року після
прийняття Кабміном низки документів, зокрема Концепції реформи фінансування охорони здоров’я України, було дано новий старт національній реформі. Члени Харківської експертної групи увійшли до складу робочої групи з впровадження національної реформи охорони здоров’я при МОЗі. Чугуївський «пілот» визначили як орієнтир для загальнонаціонального реформування системи охорони здоров’я.

Крім того, у медиків області є можливість брати участь у різних програмах, які передбачають стажування за кор­доном.

У Харкові створили нове комунальне підприємство

– Близько 30 лікарів уже пройшли навчання, – розповіла Вікторія Мілютіна. – Серед них –
лікарі-спеціалісти, медичні менеджери, керівники та заступники установ, які стажувалися в Німеччині. Це проект Німецького уряду та міжнародної організації GIZ.

Детальніше про те, що пропонує нова медична реформа, читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта