"Залізничні" лікарі на Харківщині допомогли жінці народити та врятували хлопця від удушення

12.03.2013 14:38 Суспільство
http://timeua.info http://timeua.info
Як тільки людина з квитком на поїзд увійшла до вокзалу, вона набуває статусу пасажира, і залізниця бере на себе відповідальність за нього.

Як тільки людина з квитком на поїзд увійшла до вокзалу, вона набуває статусу пасажира, і залізниця бере на себе відповідальність за нього.

Тож, якщо у пасажира виникнуть проблеми зі здоров’ям, ним опікуватиметься той самий підрозділ, що й залізничниками, – медична служба. На території Харківської області теж діють такі заклади, вони підпорядковані Південній залізниці.

Харків

На залізниці медичне забезпечення проводиться на всіх етапах: надання медичної допомоги на шляху прямування потяга, на медичних пунктах вокзалів, у лікувально-профілактичних медичних закладах. На території Харківської області працюють шість таких закладів, підпорядкованих медичній службі Південної залізниці: дорожня клінічна лікарня ст. Харків, відділкова лікарня ст. Купя’нськ, відділкова лікарня ст. Люботин, вузлова лікарня ст. Харків (Основа), вузлова лікарня ст. Ізюм, вузлова лікарня ст. Лозова.

Якщо потерпілі або хворі пасажири звернуться безпосередньо до цих лікарень, їм буде надано кваліфіковану медичну допомогу. У складі трьох із цих закладів, що на території Харківської області – медичні пункти вокзалів із цілодобовим чергуванням спеціалістів, які надають невідкладну допомогу: пасажирам при зверненні або надходженні інформації про хворих або постраждалих у потягах; громадянам на території вокзалів, станцій.

Усі ці медпункти, згідно з п. 38 постанови Кабінету Міністрів від 19 березня 1997 р. № 252 «Про порядок обслуговування громадян залізничним транспортом», відповідають вимогам санітарного законодавства. Оснащеність і забезпеченість цих закладів інструментарієм і медикаментами відповідає вимогам табелю оснащення медичних пунктів на вокзалах.

Медпункт залізничного вокзалу ст. Харків-Пасажирський – найбільший із трьох. Тільки за 2012 рік тут зафіксовано16491 звернення з приводу захворювань або незадовільного самопочуття. Найчастіше скаржаться на гіпертонію, болі в ділянці серця, травми, ниркові кольки, запалення легень, харчові отруєння, алергічні реакції. Бували й випадки, коли в морози рятували людей від гіпотермії.

Куп’янськ-Вузлова

На вокзалі ст. Куп’янськ-Вузловий працює фельдшерський медпункт, з цілодобовим чергуванням фельдшера. Є окремий вихід на перон, зручний під’їзд для санітарного транспорту, з’їзд для інвалідного візка, прямий телефонний зв’язок із черговим кабінетом швидкої допомоги. У складі медпункту є кімната для прийому хворих, процедурний кабінет (відгороджений стаціонарною ширмою), ізолятор, розрахований на одночасне тимчасове перебування двох інфекційних хворих, кімната для персоналу та зберігання майна, санвузол.

У лютому 2001 року до медпункту вокзалу ст. Куп’янськ-Вузловий надійшов виклик від машиніста електропоїзда Куп’янськ-Вузловий – Святогірськ.

Повідомили, що вагітна жінки скаржиться на погіршення самопочуття. Запідозривши початок пологів, завідувач медпункту вокзалу викликала фельдшера невідкладної допомоги, і вони разом зустріли електропоїзд. Зі слів 37-річної мешканки с. Піски-Радьківські, яка їхала в електропоїзді, та з огляду на її самопочуття стало зрозуміло, що в неї починаються пологи. Медики надали породіллі фахову допомогу при народженні дитини. Після закінчення пологів жінку разом з новонародженою дитиною машиною швидкої допомоги доправили до пологового відділення Куп’янської центральної районної лікарні в задовільному стані.

Лозова

Фельдшерський медичний пункт з цілодобовим чергуванням персоналу розміщено й на ст. Лозова. Травми, інсульти, інфаркти, наркотичні інтоксикації, коми, поранення ‒ це будні його працівників.

У вересні 2012 року о чверть на четверту ночі до медичного пункту вокзалу ст. Лозова надійшло повідомлення, що в поїзді сполученням Сімферополь ‒ Москва почувається зле хлопчик (він задихався). Черговим фельдшером Оленою Даниловою було встановлено діагноз «гострий ларингіт, несправжній круп». Після введення ліків стан дитини покращився, і сім’я мала змогу їхати далі. Про хвору дитину черговий фельдшер сповістила працівників медичного пункту вокзалу ст. Харків-Пасажирський для проведення активного нагляду. Дитину було оглянуто, її стан був задовільний.

Зоя Леонідова, матеріал з газети "Слобідський край" 18 від 09.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта