На одну землю – два власники. Боротьба проти аграрного рейдерства набирає обертів

12.11.2017 11:00 Агропром
Фото: https://zlatopil.com.ua/ Фото: https://zlatopil.com.ua/
Міністерство юстиції запровадило автоматичний обмін даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі. «СК» спробував розібратися, що це означає для орендарів та власників паю.

Протидія рейдерству

В Україні впроваджують механізми, які покликані змінити ситуацію з рейдерством. Ні для кого не секрет, що вже багато років правові прогалини у законодавстві розв’язують руки рейдерам і є приводом для зазіхання на чуже майно. Особливо це стосується аграрного сектора, говорить заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

– Більшість скарг, які цього року розглядала антирейдерська комісія Міністерства юстиції, стосувалися саме аграрного рейдерства, – повідомила у своєму відеоблозі на Facebook заступник міністра. – Тут багато питань виникає щодо юридичного оформлення прав власності. Власники паїв не реєструють договорів оренди, щоб не сплачувати податків, укладають по кілька договорів на одну ділянку. Так створюється майбутня конфліктна ситуація для орендарів.
Аби допомогти розібратися з такими незрозумілими ситуаціями, наприкінці літа у кожній області з’явилися атирейдерські штаби. Нагадаємо, ці штаби складаються з представників ОДА, територіальних підрозділів Мін’юсту, МВС, Генпрокуратури, Держгеокадастру та галузевих асоціацій.

За час роботи обласного штабу на Харківщині (з 14 серпня 2017 року), за інформацією Головного територіального управління юстиції у Харківській області, cтаном на 8 листопада на «гарячу лінію» надійшло 46 телефонних дзвінків, на які надано відповідні правові консультації.
– Звернень, що стосуються рейдерства, які б підтвердили правоохоронні органи, в області не було, – розповіла начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Харківській області Тетяна Єгорова. – Проте зараз ведеться слідство та відкрито кримінальні провадження щодо факту самовільного захоплення земельних ділянок у двох районах – Чугуївському та Великобурлуцькому.

Усього за цей час фахівці штабу 89 разів виїжджали до сіл та селищ області. Під час виїздів фахівці проконсультували близько 600 осіб.
– Великою проблемою у Харківській області є те, що громадяни юридично необізнані і часто втрачають землю через те, що недооформлюють свої земельні ділянки. 80 % звернень пов’язані саме з цим, – додала фахівець.
За її словами, земельна ділянка видається у два етапи: спочатку потрібно отримати рішення на розробку технічної документації, а потім – рішення або наказ на користування земельною ділянкою (оренду/власність).
– Багато людей виготовили тільки перші документи і впевнені, що вони можуть користуватися землею. Але якщо процедуру не завершено, це є підставою видати цю земельну ділянку іншій людині, – додала Тетяна Єгорова.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.

Звідки взявся подвійний власник

Однією з головних причин виникнення конфліктів в аграрному секторі є існування подвійних договорів оренди землі.
За інформацією начальника Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяни Єгорової, найчастіше історії з подвійним власником однієї ділянки виникають через те, що самі землевласники, тобто пайщики, підписують кілька договорів з фермерськими господарствами.

– Друга ситуація виникає безпосередньо вже через державних реєстраторів, які невідповідально ставляться до процедури реєстрації, – додала вона.
Річ у тому, що з 1 січня 2013 року відбулася зміна процедури державної реєстрації права оренди (договорів оренди) земельних ділянок. До 2013 року державна реєстрація договорів оренди земельних ділянок здійснювалась територіальними органами земельних ресурсів шляхом внесення відомостей до Поземельної книги та записів до Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, які складали Державний реєстр земель.

З 1 січня 2013 року державна реєстрація договорів оренди землі не здійснюється в Державному реєстрі земель. Замість цього проводиться державна реєстрація права оренди земельних ділянок у запровадженому в 2013 році Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
При цьому законодавством не було передбачено автоматичного перенесення відомостей з одного реєстру до іншого. Це призвело до того, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно була відсутня інформація про чинні правовідносини оренди земельних ділянок, права на які виникли до 2013 року.

 Те, що передбачено законом, не виконується

Щоб подвійної реєстрації не сталося, перед тим як оформити будь-який договір оренди землі, реєстратор має пересвідчитися, що право оренди землі не було зареєстровано у відділі земельних ресурсів, де до 2013 року реєстрували відповідні договори.

– Для перевірки реєстратор зобов’язаний надіслати запит у Держгеокадастр і отримати відповідь, що ділянка не орендується, відсканувати відомість про ділянку та внести у реєстр. Але на практиці реєстратори або не направляють запит, або не дочікуються відповіді й повторно реєструють договір оренди земельної ділянки, яка вже в оренді, – зазначила Тетяна Єгорова.
Як наслідок, в одного і того ж паю з’являються два орендарі, які часто силовими методами починають вирішувати, хто має право обробляти цю землю та збирати з неї врожай.

Тому найближчим часом Мін’юст презентує низку ініціатив для зупинення рейдерства. І поки готується новий законопроект, одна з ініціатив Міністерства вже запрацювала з 1 жовтня. Це автоматичний обмін даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром. Таке технічне нововведення звузить можливість для рейдерських захоплень, адже саме подвійні договори оренди часто використовуються рейдерами як інструмент старту атаки на фермерські господарства.
– Тепер реєстратор фізично не може завершити процедуру внесення даних і закрити розділ у реєстрі, поки автоматично не «підтягнуться» дані від Держгеокадастру про наявність чи відсутність реєстрації земельної ділянки, – додали в управлінні.
Крім цього, депутати та Мін’юст планують повернути нотаріальне посвідчення договорів оренди, яке посилить захист земельних ділянок від рейдерів.

Довідка «СК». За офіційними даними Міністерства юстиції, у 2016 році в Україні кількість незаконних захоплень майна склала 3000 випадків, а результативними рейдерські атаки були у 2700 випадках, тобто практично у 90 %. При цьому щоденно в Україні фіксували понад 20 скарг на рейдерські атаки.

Олександр Ушаков, кореспондент

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта