На Харківщині розпочалася посівна

19.03.2019 13:20 Агропром
Фото: Аграрний тиждень. Україна Фото: Аграрний тиждень. Україна
Цьогорічна посівна в Україні завдяки хорошій погоді розпочалася на місяць раніше, ніж зазвичай, і з кожним днем набирає обертів. Частково польові роботи розпочали й харківські аграрії.

Ранній старт

Цього року, за даними Мінагрополітики, загальна посівна площа під сільськогосподарськими культурами в Україні складе 27 мільйонів гектарів. Це на 30,2 тисячі гектарів більше, ніж було у 2018 році. Станом на 15 березня в 16 областях уже стартувала посівна. Аграрії засіяли ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами площу 370 тисяч гектарів, або 16 % до прогнозу (загальна площа планується 2,3 мільйона гектарів).

– Цьогорічна посівна завдяки сприятливим погодним умовам розпочалася на місяць раніше. Наші аграрії мають достатнє ресурсне забезпечення для проведення сівби ярих зернових культур в оптимальні терміни та з дотриманням усіх технологічних вимог, – прокоментував 13 березня хід посівної кампанії – 2019 заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій.

Серед районів Харківщини серед найперших у поле вийшли сільгоспвиробники Близнюківщини. За інформацією відділу агропромислового розвитку Близнюківської РДА, у районі з початку минулого тижня аграрії розпочали сіяти горох, площа під яким станом на 15 березня склала 96 гектарів (3 % від прогнозованої площі).
Перші спроби сівби роблять і аграрії Сахновщинського району. До роботи тут стали цими вихідними. За словами начальника Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрія Мостового, зараз на полях району триває перекриття вологи, а деякі господарства вже розпочали сіяти ячмінь.

Стан озимих

Інші райони Харківщини хоч із сівбою не поспішають, проте активно продовжують роботу з підживлення озимих культур на полях. Нагадаємо, цього року озимими в регіоні засіяно 547,8 тисячі гектарів, що на 3,3 % більше, ніж минулого, у тому числі 517,3 тисячі гектарів зайняті озимою пшеницею. Загалом в Україні, за інформацією Мінагрополітики, площа озимих зернових сягає 7,2 мільйона гектарів.

Робота кипить у Близнюківському районі, де під озимими – 22,4 тисячі гектарів. За інформацією відділу агропромислового розвитку, 77 % від загальної площі озимих перебувають у доброму стані, 18 % – у задовільному, ще 4 % – слабкі та зріджені.

У Сахновщинському районі під озимими 21,4 тисячі гектарів. Близько 12,3 тисячі гектарів уже підживлено азотними добривами по мерзлоталому ґрунту. Загалом, за оцінками фахівців Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, 36 % рослин зараз у доброму стані, ще 64 % – у задовільному, слабких та зріджених – немає.
– Поки що для розвитку озимих і посіву ярих культур склалася благополучна ситуація. Хоча цієї зими на полях було багато снігу, але через те, що восени земля була суха, усю вологу вона поглинула. На сьогодні цієї вологи достатньо, але як воно буде далі – поки що говорити зарано, адже небезпечними для врожаю можуть бути посуха або ж вітри, – розповів Юрій Мостовий.

Площа у 25,5 тисячі гектарів під озимими в Лозівському районі. Тут, за словами завідувача сектора з організації виробництва, переробки, маркетингу сільськогосподарської продукції відділу АПР райдержадміністрації Людмили Майстренко, 33 % рослин у доброму стані, 53 % – у задовільному, ще 14 % – слабкі та зріджені.

На Ізюмщині цього року площа під озимими культурами сягає більш ніж 22,1 тисячі гектарів. За інформацією Ізюмської РДА, у доброму стані перебуває 13 % рослин, у задовільному – 75 %, слабких та зріджених – 12 %.
Із загальної площі у 9,4 тисячі гектарів озимих 3,5 тисячі гектарів (37 %) озимої пшениці вже підживили й на Зачепилівщині. Цими вихідними на території району пройшли дощі, тому поки що масово сіяти аграрії не розпочинали.

– Можливо, деякі одноосібники почали сіяти горох, але великі сільгосппідприємства ще не стартували. Поки ж іде підживлення озимих культур, – розповів начальник Управління агропромислового розвитку Зачепилівської райдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Витрати зростають

Зі стартом посівної експерти агросфери вже підрахували, на скільки зростуть цьогорічні витрати. Так, за прогнозом Інституту аграрної економіки, витрати на виробництво агропродукції у 2019 році зростуть на 6–7 %, повідомляється в матеріалі Latifundist.com. Минулого року зростання аналогічних витрат сягнуло майже 14 %.

Про те, що посівна обійдеться дорожче, кажуть і в районних відділах агропромислового комплексу при райдержадміністраціях. Так, у відділі агропромислового розвитку Близнюківської РДА серед головних чинників, які вплинуть на подорожчання, називають зростання цін на насіння та добрива. Думку колег підтверджує і начальник Управління агропромислового розвитку Зачепилівської РДА.

– Суттєво збільшилася ціна на аміачну селітру, карбамід, нітроамофоску. Загалом група мінеральних добрив подорожчала приблизно на 30 %, що, у свою чергу, вплине на загальне подорожчання посівної цього року, – додав Юрій Ткаченко.

Автор: Олена Загребельна