На Харківщині зберуть менше буряків: що буде з цінами на цукор

11.10.2018 12:30 Агропром
Фото: Бріана Яновська, Марина Проценко Фото: Бріана Яновська, Марина Проценко
Цього сезону посівна площа під цукровим буряком у Харківській області зменшилася майже на 40 %. Через недостатню кількість сировини роботу розпочали тільки чотири з шести наявних у регіоні заводів. Чи прогнозують дефіцит цукру на Харківщині та як зменшення кількості сировини вплине на ціну цього продукту, читайте у матеріалі «СК».

Кілька років поспіль серед найбільших бурякосійних районів Харківської області першість належала Балаклійському. Саме в цьому районі розташований один з шести цукрових заводів області – ТОВ «АПК «Савинський», що й обумовлювало популярність цієї культури серед місцевих аграріїв. Та цього року через прогнозоване падіння ціни на цукор завод вирішив не починати роботу.

Як розповіли в райдержадміністрації, саме відсутність переробного підприємства в районі спонукала аграріїв зменшити площі під буряком, і звичну для району чотиритисячну площу змінили всього 460 гектарів.
Зменшення площі під сировиною для солодкого продукту цього року спостерігалося й загалом на Харківщині. Так, якщо, за даними Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, минулого року на цукрові буряки в області припадало трохи більше ніж 24 тисячі гектарів, то цього року площа скоротилася до 15,3 тисячі гектарів, тобто на 37 %. До слова, тенденція до зменшення посівних площ спостерігалася і загалом по Україні – цього року аграрії відвели під цукрові буряки 280 тисяч гектарів, що на 13 % менше, ніж минулого року.

У зоні ризику

Хоча традиційні найбільш бурякосійні райони розташовані на північному сході Харківської області, отримати добрі цукрові врожаї намагалися й на Красноградщині. На території цього району, за словами начальника Управління агропромислового розвитку Красноградської РДА Анатолія Бердніка, цього року два місцеві сільгоспвиробники засіяли цукровим буряком 540 гектарів.

Близько 300 гектарів з них – у зоні нестійкого зволоження і ризикованого землеробства. Але й тут, аби максимально зберегти вологу в ґрунті, аграрії підібрали свої методи вирощування культури, використовуючи технологію глибокого розпушування.
За цією технологією працюємо перший рік, – розповів головний агроном ПАОП «Промінь» Володимир Мокрушин. – Спочатку ми провели лущення стерні, потім використали технологію глибокого рихлення, тобто оранка тут не проводилась. Восени зробили одну культивацію – підрівняли поле, а навесні після боронування посіяли.

За словами агронома, відсутність опадів вплинула на врожайність, яка цього року не перевищить результати минулого, коли солодкі корені дали результат 400 ц/га.
Попри це, займатися цукровим буряком, упевнені на Красноградщині, рентабельно. До прикладу, за спостереженнями місцевих аграріїв, минулого року навіть за невисокого врожаю рентабельність цукрового буряку перебила соняшник, а заробіток з гектара становив близько 20 тисяч гривень, тоді як соняшнику – 11 тисяч гривень.

Потребу буде задоволено

Відсутність вологи спостерігалася в цілому по Харківській області. Саме це позначилося на врожайності культури, середні показники якої, за словами директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександра Нездюра, поки що не перевищують 363 ц/га. Загалом, станом на 9 жовтня, в області викопали буряк з близько 40 % від загальних посівних площ.
Та незважаючи на це, потреби регіону будуть покриті в достатній мірі, і, за прогнозами Департаменту, цукрові заводи вироблять близько 80 тисяч тонн цукру.
– Близько 47 тисяч тонн цукру – перехідний з урожаю попереднього року. Тому потребу області буде повністю задоволено, – запевнив під час брифінгу 9 жовтня Олександр Нездюр.

Нагадаємо, потреби Харківської області в цукрі становлять приблизно 100 тисяч тонн на рік. Також, за словами директора Департаменту, цього року серед аграріїв буде проведено активну роботу, покликану збільшити площі під цукровим буряком, і додає, що саме ця культура є найрентабельнішою сьогодні.
Окрім цього, Олександр Нездюр повідомив, що Харківщина вже на фінішній прямій зі збирання врожаю в тому числі й пізніх культур.
– Вже подолано рубіж у понад 3 мільйони тонн зерна. Підходимо до завершення збирання соняшнику. Вже намолотили більш ніж мільйон. Залишається кукурудза, її зібрали з близько 50 % площ, – розповів він.

Також в області майже закінчили посів озимих культур. Їх площа дорівнює минулорічній і становить 493 тисячі гектарів.

Притримають і підвищать

Через зменшення посівних площ цього сезону на Харківщині працюватимуть лише чотири цукрові заводи – ПП «Цукровик­Агро» (Краснокутський район), ТДВ «Новоіванівський цукровий завод» (Коломацький район), ПАТ «Первухінський цукровий завод» (Богодухівський район), ТОВ СП «Білий Колодязь» (Вовчанський район). Загалом в Україні працюватимуть 42 цукрові заводи.

Як розповів генеральний директор господарської асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко, аби пустити в роботу всі шість заводів Харківської області, не вистачає сировини. – Приміром, власник ТОВ «АПК «Савинський» (Балаклійський район) сказав, що не працюватиме два роки, бо просто невигідно пускати завод – не вистачає сировини. Минулого року цей завод отримав на переробку 87 тисяч тонн цукрового буряку, а для повноцінної роботи необхідно хоча б 140–150 тисяч тонн, – зазначив Юрій Ільченко.

За його словами, роботи цих чотирьох заводів вистачить, аби переробити цукровий урожай не тільки Харківщини, а й з інших областей. Заводи вже отримали на переробку близько 120 тисяч тонн буряку, з них майже 34 тисячі тонн надійшли з інших регіонів. 

Поки що показники цукристості в нормі, а забрудненість складала 17 %. Найбільш забрудненими були перші партії. Дощі, які пройшли, виправили ситуацію, – додав гендиректор асоціації «Харківцукор».

Також, за його словами, зараз спостерігається зниження ціни на цукор. А на підйом можна очікувати після того, як заводи зупинять роботу. На сьогодні ж оптова ціна на ринку складає менш ніж 12 гривень за кілограм.
– Виробники змушені скинути ціну, щоб розплатитися за газ, дизпальне та інше, аби допрацювати сезон. Звичайно, така ціна для них нецікава. Інша б картина була, якби цукор коштував хоча б 13–14 гривень за кілограм. Тим більше, за такої ціни на енергоносії, – додав Юрій Ільченко. – Для прикладу, роки два тому витрати на газ становили в собівартості 8–10 % , сьогодні їх частка збільшилася до 43 %.

 

Автор: Марічка Зорняська