Автобус – медпрацівникам, маски – громаді: як живе Малинівська ОТГ в умовах карантину

26.03.2020 09:21 COVID-19
Фото надано Малинівською селищною радою Фото надано Малинівською селищною радою
Жителі Малинівської об’єднаної громади зіткнулися з поширеною в області проблемою – відсутністю засобів індивідуального захисту в аптеках. Щоб це питання вирішити, керівництво громади запустило невеличке виробництво масок для населення.

У Малинівській ОТГ, як і в Україні в цілому, запровадили низку карантинних заходів, пов’язаних із запобіганням поширенню коронавірусної інфекції. На час карантину припинили свою роботу заклади освіти, будинки культури, салони краси, тренажерні зали, кафе тощо. Наразі на території громади відкриті лише продуктові та господарські магазини, зоомагазини, магазини з тютюновими виробами, аптеки та АЗС. Як розповідає голова Малинівської селищної ради Микола Семер’янов, паніки серед людей немає, продуктів у громаді вистачає – асортимент на полицях магазинів такий самий, як і був до карантину. Проте жителі громади зіткнулися з іншою проблемою.

– Засобів захисту в аптеках просто немає, така ситуація не тільки в нашому районі, а й в області в цілому. У нас є гроші, щоб закупити маски й роздати людям. Але через дуже великий попит на ці засоби захисту ми просто не можемо знайти, де їх замовити, – пояснює Микола Семер’янов. – Тому наразі ми самі шиємо маски для працівників селищної ради та жителів громади загалом. Ми активно цим займаємося, а маски безпосередньо шиє Центр позашкільної освіти. На жаль, у нас немає можливості одразу узяти й пошити всім жителям громади, тому маски роздаватимуться в міру їх виготовлення.

23 березня було виготовлено першу партію масок зі 120 штук, їх отримали працівники Малинівської селищної ради. Наступна партія буде готова 27 березня.

– У нас на території громади є такі підприємці, які не можуть забезпечити своїх працівників масками. Тому найближчу партію будемо роздавати продавцям магазинів, робітникам комунальних служб і представникам інших професій, які контактують з людьми, – каже Микола Семер’янов.

Задовольнили прохання

Як зазначає голова Малинівської ОТГ, всіма необхідними захисними засобами забезпечені робітники місцевої амбулаторії. Керівництво громади думає не тільки про свій медзаклад, а й про Чугуївську центральну районну лікарню, де працюють малинівці. 24 березня на черговій сесії Малинівської селищної ради було виділено 125 тисяч гривень на закупівлю халатів та інших засобів захисту для лікарів ЦРЛ. А минулого тижня до Малинівської селищної ради звернувся головний лікар Чугуївської ЦРБ В’ячеслав Грушка з проханням організувати підвезення медпрацівників.

– У нас є медпрацівники, які живуть у Малинівці, а працюють у Чугуєві, і навпаки. Ми виділили шкільний автобус, який з 19 березня возить і забирає людей з роботи. Після кожного рейсу транспорт проходить дезінфекцію, – розповідає очільник Малинівської ОТГ.

Цей автобус возить не тільки медпрацівників, а й інших фахівців, які затребувані в життєдіяльності Чугуївського району, зокрема робітників Малинівської селищної ради. Хоча вони не завжди користуються цим автобусом, оскільки за можливості працюють дистанційно.

– Наразі особистий прийом громадян обмежений, утім у селищній раді працює черговий. Люди з особистими питаннями приходять до нас обов’язково в масках. Якщо на звернення людини треба викликати якогось фахівця, щоб питання вирішити за день, то фахівець приїжджає і надає людині консультацію, – пояснює Микола Семер’янов.

Читайте також: Уряд продовжив карантин в Україні

Увага похилим людям

Під час карантину особлива увага надається людям похилого віку Малинівської громади.

– Жителі похилого віку з категорії 60+ – це люди, які легше заражаються вірусом, ніж молоді. Якщо вони додому замовлятимуть медикаменти, ми повинні їм їх принести. Також ми будемо доставляти їм продукти. У нас на території ОТГ діють п’ять соціальних працівників, які можуть цим займатися. Якщо не буде вистачати людей, то додамо їх, наприклад, з центру зайнятості, аби захистити групу ризику від контакту з іншими людьми, – розповідає очільник громади.

У більш посиленому режимі в цей час працюють і правоохоронці. Два поліцейські офіцери на службових машинах курсують громадою і через гучномовець розповідають, як людям убезпечити себе від зараження вірусом. Для роз’яснення про те, що це за хвороба та як треба діяти в разі поганого самопочуття, малинівська амбулаторія випустила пам’ятки, які кидають у почтові скриньки жителям громади.

Також поліцейські контролюють, скільки часу підлітки проводять на вулиці. Якщо бачать дітей, то ведуть роз’яснювальні бесіди з їхніми батьками. Наприкінці минулого тижня керівництво громади навіть розглядало питання щодо того, аби заборонити дітям до 14 років виходити на вулицю без батьків, утім це рішення не було прийнято.

Готуються в Малинівській ОТГ і до можливого спалаху коронавірусу.

– Наразі ми замовили розчин для дезінфекції, пульверизатори та захисні костюми для п’ятьох осіб. Це все потрібно для того, щоб дезінфікувати місце спалаху захворювання, якщо таке станеться на території нашої громади, – пояснює Микола Семер’янов.

Читайте також: Карантин у Коломацькій ОТГ: наради скасувати, стареньких провідувати частіше

Автор: Володимир Олександров