Давайте об’єднаємося: де на Харківщині хочуть створити громади

27.01.2018 11:00 Область Online
Фото: glavcom.ua Фото: glavcom.ua
Поки Центральна виборча комісія визначає, коли саме призначити чергові вибори в об’єднаних територіальних громадах, на місцях кипить робота. Зокрема, на Харківщині в Куп’янському, Валківському, Вовчанському та Харківському районах сільські голови активно пропонують своїм сусідам об’єднуватись.

Свої пропозиції

 У Циркунах Харківського району ініціювали об’єднання громад. Після тривалих вагань, обговорень і дебатів місцева влада вийшла з пропозицією до своїх сусідів створити Циркунівську ОТГ, об’єднавши дві сільради – Циркунівську та Русько-Тишківську.
14 січня в селі відбулися громадські слухання, за результатом яких із 175 жителів, що зібралися на обговорення, тільки одна людина виступила проти й семеро утрималося.
– Далі ми провели сесію, депутати одноголосно схвалили рішення про об’єднання, і 21 січня затвердили остаточний варіант формату, – розповів голова Циркунівської сільської ради Микола Сікаленко.

Саме такий формат, на думку голови, забезпечить спроможну та життєдіяльну громаду. Натомість варіант, який пропонувався згідно з Перспективним планом, затвердженим Урядом ще на початку реформи у вересні 2015 року, у Циркунах відкинули.
– За перспективним планом наша громада повинна складатися з восьми сільських рад. Але як виживати, коли прибутки є тільки у двох сільських радах, а територія здоровенна і бюджетне навантаження величезне? – ставить собі запитання Микола Сікаленко. – На мою думку, така громада не буде спроможною. Тому я вийшов з ініціативою про об’єднання двох сільрад, аби забезпечити самодостатнє життя для мешканців.

За словами Циркунівського сільського голови, спроможність громади підтверджує і достатня кількість населення – близько 9000 жителів, у той час як рекомендована експертами самодостатня громада не може мати менше 5000. Щодо фінансової сторони, то і тут у циркунівців усе схо­диться.
–  По фінансах у нас теж є підґрунтя для створення. Це чимала промислова зона – м’ясопереробні підприємства та фермерські господарства, – додав Микола Сікаленко.

Фото: Харківського ВП Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування"

Зважити всі за і проти

Ця ініціатива не єдина на Харківщині. Так, за інформацією директора Харківського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діани Баринової, на даний час у регіоні активно відбувається процес ініціювання та створення об’єднаних територіальних громад одночасно у Куп’янському, Валківському, Вовчанському районах.
– Ініціативи є, але чи дійдуть вони до виборів, поки що говорити важко. Сьогодні наші фахівці виїжджають на місця та беруть участь у громадських слуханнях, працюють над роз’ясненнями, які в першу чергу стосуються фінансових питань та переваг об’єднання, – повідомила Діана Баринова.

Приміром, у Вовчанському районі 15 січня 2018 року відбулася позачергова сесія Білоколодязької селищної ради, на якій селищний голова Володимир Сердечний теж ініціював  об’єднання територіальних громад сіл своєї селищної ради та Іванівської, Котівської,
Новоолександрівської, Петропавлівської, Пільнянської і Юрченківської сільських рад.

Така схема теж обходить Перспективний план. Проте, за словами голови, громада і не проти була ввійти до Вовчанської міської ОТГ, як планувалося, але й досі не дочекалася ініціативи від районного центру. Тому вирішили діяти самотужки. За підрахунками експертів, якщо громада об’єднається, то має шанс стати самодос­татньою.
– У нашому селищі є два елеватори, цукровий завод, три фермерські господарства, тому запропонували адмініст­ративним центром ОТГ визначити саме Білий Колодязь –
розповів голова селищної ради Володимир Сердечний. – І мешканці, і депутати підтримали розпорядження та розіслали листи до суміжних рад.

Так, 18 січня у сільських колег пройшли сесії, та на 19 січня було призначено громадські обговорення. Це Іванівська сільська рада, Котівська, Ново­олександрівська. І от саме на цьому етапі виникли розбіжності в думках. За словами Білоколодязького селищного голови, у сільських радах люди бояться залишитися ні з чим.
– Приміром, у Новоолександрівці жителі категорично виступили проти, і депутати їх підтримали, але це тільки перші кроки, тому поки що важко говорити, як воно буде далі, – додав Володимир Сердечний. – Листи з відмовою ми отримали і від інших рад. Виступила за об’єднання тільки Пільнянська сільська рада.

Фото: Харківського ВП Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування"

Зі школами, садками та лікарнею

Переваги об’єднання обговорювали серед активу Кислівської, Ягідненської та Піщанської сільських рад у Куп’янському районі. Саме ці ради нещодавно отримали ініціативу про об’єднання від
Петропавлівської селищної ради. 12 січня тут пройшли перші громадські слухання.

– У нас відбулися громадські слухання і в сусідніх селах теж. Поки що це перші обговорення, які викликали різну реакцію у людей. Хтось виступив проти, а хтось підтримує реформу, – розповіла голова Петропавлівської сільської ради Ольга Козирєва.
За перспективним планом у районі мала б утворитися одна громада із центром у Куп’янську. Проте, за словами сільського голови Петропавлівки, у них теж є потенціал і ресурс для спроможної ОТГ. Так, за запропонованою схемою кількість населення становить майже 7000 осіб, і хоч це не дуже велика громада, але, за оцінкою фахівців, які підбили фінансові надходження, така ідея має право на життя. Створити громаду тут вирішили невипадково.

– У нас був досвід, коли наші ФАПи, лікарня та амбулаторія перейшли в підпорядкування до міста, і ми побачили контраст: діючий стаціонар у лікарні закрився, «швидкі» та обладнання забрали, припинилося харчування для пацієнтів. Коли заклади були під керівництвом сільської ради, то ситуація була інша, – згадує Ольга Козирєва. – Тому щоб наша громада функціонувала повноцінно – зі школами, садками та лікарнею, ми ініціювали зміни.

Фото: Харківського ВП Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" 

Від ідеї до виборів

Проте, аби об’єднатися, громадам доведеться не тільки зважитися на зміни, але й подолати чималий шлях. Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», передбачається чотирнадцять послідовних етапів процесу об’єднання.

Це, як уже згадувалося вище, ініціювання об’єднання сільською радою та громадське
обговорення пропозиції на зборах громадян, яке може тривати до 30 днів. У разі згоди жителів – у сільській раді, яка ініціювала процес об’єднання, відбувається сесія, термін проведення якої теж чітко не встановлено. Аби зекономити час, експерти рекомендують радам визначати формою таких обговорень збори громадян. Тоді кожне з подібних обговорень можна було б проводити не за 30, а, скажімо, за десять днів. Сесії відповідних рад для прийняття рішень, щоб не втрачати час, можна проводити позачергово, а також скоротити терміни здійснення відповідних етапів об’єднання облдержадміністраціями та облрадами.

Після сесії ініціаторів подібні етапи мають пройти в радах, яким запропонували об’єднатися: після того, як у суміжну раду надійшли пропозиції, тут мають відбутися громадські обговорення та сесії. Далі формується робоча група, яка готує проекти на основі типового рішення. Термін цього етапу закон теж не визначає, але рекомендує створити її за п’ять днів.
Далі йдуть громадські обговорення проектів рішень на зборах, максимальний термін для яких має бути не більше 30 днів. Але й тут можна скоротити, адже подібний процес, за підрахунками фахівців, може бути до десять днів з підготовкою.

Робоча група готує остаточну редакцію проектів рішень, яка може тривати максимально десять, а мінімально два дні.
Потім ради проводять сесії, де приймають рішення. Це може теж зайняти до 20 днів, а може – два. Після цього рішення рад передають на перевірку в ОДА, достатній термін для якої два дні, а максимальний – п’ять. Підтвердження може тривати від трьох до десяти днів. У свою чергу ради приймають остаточні рішення, час на які Законом не визначено, але мінімально може тривати три дні. Ці затверд­жені рішення розглядаються обласною радою в максимальний термін 30 днів, мінімальний – десять.

Після успішного проходження всіх етапів громада відправляється на вибори.
Загалом, процес об’єднання потребуватиме понад шість місяців, але як швидко громада пройде цей шлях, залежить саме від органів місцевого самоврядування.

Не втратити якість

Загалом, у цьому році на Харківщині збираються прискорити процес об’єднання. Область за кількістю створених ОТГ в загальному рейтингу на мапі України увійшла в червону зону, яка свідчить про малу кількість громад.
Нагадаємо, сьогодні на Харківщині створено 12 громад. У 2016 році в області запрацювали чотири громади, у 2017-му – дев’ять. Згідно з перспективним планом, на території регіону мають утворитися 58 ОТГ, які об’єднають 459 сільських та селищних рад.

Але якщо говорити про якісну характеристику – тут Харківська область у лідерах.
– Сьогодні у створених громадах області мешкає 164 тис. осіб. Чисельність 60 % громад перевищує 10 тис. осіб, щодо інших, то їх населення складає понад 6,5 тисячі, – розповіла директор Харківського ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова. – Тому наше завдання на цей рік – вирівняти ситуацію з кількістю громад і не втратити якість. Все ж таки сьогодні є багато ініціатив, але вони не будуть спроможними.

Пожвавлення процесу створення громад у минулому році відбулося невипадково, каже перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов.
– У співпраці з депутатами та вченими, експертами харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, у 2017 році ми провели близько півтисячі заходів з роз’яснення переваг ОТГ та громадських слухань, які збирають сотні жителів у сільських клубах і школах.

Насамперед роз’яснення стосуються фінансових питань та можливостей залучення коштів з держбюджету на реалізацію своїх планів, – розповів Микола Тітов.
Аби впевнитися в цьому, тепер за досвідом не потрібно їхати до сусідніх країн чи областей, а можна подивитися на свого сусіда. Наприклад, Нововодолазька громада, яка об’єднала 23 сільські населені пункти і налічує 19 тис. осіб, на ці кошти відкрила власний Центр надання адміністративних послуг населенню, і тим самим поповнює свій бюджет.

–  Це хороший приклад. Водночас, інші голови сільрад, отримавши підвищену зарплатню, ні на крок не просунулися у створенні ОТГ,
і таке нерозуміння треба долати. Об’єднання громад – справа добровільна, але реформа не може тривати вічно, тому громади (Які не встигнуть об’єднатися добровільно – Авт.) мають бути готові до об’єднання в рамках затвердженого Кабміном перс­пективного плану, – додав перший віце-президент Асоціації.

Марічка Зорянська, кореспондент