Олександр Гололобов: Бізнес змінив київську реєстрацію на малоданилівську, і тому в нас немає катастрофи з бюджетом

Спецпроєкт
16.06.2020 15:29 COVID-19
Через карантин багато громад недорахувалися надходжень до своїх бюджетів. Малоданилівській ОТГ удалося пом’якшити цей удар, тому що тут завчасно провели роботу з бізнесом. Підприємці, які раніше були зареєстровані в Києві чи Харкові (і податки сплачували туди), погодилися перереєструватися в об’єднаній громаді. Яку фінансову «подушку» це дало Малоданилівській ОТГ, у сьогоднішній серії спецпроєкту «Будемо жити» розповів голова об’єднаної громади Олександр Гололобов.

– Як швидко Малоданилівській ОТГ удалося підлаштуватися під нові коронавірусні реалії?

– До пандемії ніхто не був готовим. Як тільки Президент України оголосив карантин, ми зібрали сесію Малоданилівської селищної ради і створили комісії, щоб запровадити низку заходів щодо недопущення розповсюдження COVID-19.

На сесії були прийняті рішення, що стосувалися медицини як первинної, так і вторинної ланки. Це були питання щодо забезпечення наших медиків масками та захисними костюмами. Однак через законодавство це вдалося зробити не відразу – потрібно було проводити торги. Тому перші тижні із забезпеченням засобами захисту медиків та співробітників сфери адміністрування допомагали жителі громади та меценати.

Оскільки первинна медицина не на балансі ОТГ, ми субвенцію передали до РДА та райради, і вони цими коштами розпоряджалися.

Місця загального користування обробляли дезінфекторами раз на тиждень. Проводили роз’яснювальну роботу. Виготовили листівки, де були вказані всі контакти наших сімейних лікарів, різноманітних служб.

– Які настрої у людей?

– У всіх різні. Більша частина населення зрозуміла, що вірус існує, і більш-менш дотримувалася карантину. Хоча були й такі, хто казав, що коронавірус – вигадка.
До цієї хвороби в селищі є певна недовіра, тому що був у нас випадок COVID-19, який зареєстрували. Однак через п’ять днів людина повернулася додому. 

Читайте також:  Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали

– А щодо вразливих верств населення, була їм якась допомога?

– Відповідно до програми соціально-економічного розвит­ку була виділена допомога для придбання продовольчих пайків мешканцям поважного віку та одиноким людям. 480 пайків ми закупили за рахунок власного бюджету. Крім того, таким верствам населення надала допомогу мережа АТБ. А ULEAD надала допомогу нашим медикам.

– Під час карантину якось змінився ринок праці?

– Конкретно в нашій громаді я помітив, що повернулися всі заробітчани з Європи. А таких у нас дуже багато. Вони зараз тут витрачають кошти і планують повернутися назад в ЄС.

Стосовно ринку праці мені важко говорити, більшість жителів нашої громади орієнтовані на роботу в Харкові. Важко було, коли громадський транспорт не ходив. Зараз запустили п’ять електричок, тож люди на роботу їздять. З нетерпінням чекаємо, коли їх рух буде повністю відновлено.

Автобуси ми запустили ще в травні, відразу після послаблення карантину. До цього мешканці селища Лісне ходили пішки до автобуса у П’ятихатки.

Була певна проблема з підприємцями сфери послуг, проте зараз вони вже працюють.

– Чи працюють садки в громаді?

– Садки ми відкрили з 1 червня, їх три на території ОТГ. Однак сьогодні явка маленька: з понад 300 дітей ходять лише 60–70 дітлахів. У літній період дітей завжди менше ходить, але не настільки, як зараз.

Читайте також: Ідемо в дитсадок безпечно: карантинні правила дошкільних дитячих установ

Читайте також: Дитсадки на карантині: що потрібно знати батькам про роботу закладу

Незворотний процес

– І як у такий час у вашій громаді просуваються реформи?

– На мою думку, децентралізація – це вже незворотний процес. Чесно кажучи, я скептик у цьому питанні. Вважаю, що грошей після об’єднання не більшає. Якщо один район – одна громада, то це сума всіх бюджетів, які були в районі. Навіть менше, тому що бюджет РДА буде вилучено, а повноваження адміністрації будуть передані на ОТГ.

Проте є громади, в яких пов­но коштів, бо є газова рента.

Читайте також: Голова Оскільської ОТГ Геннадій Загоруйко: Через коронавірус ми вже втратили півмільйона гривень – це болісно, але не смертельно

– Однак ОТГ можуть написати свій проєкт і отримати кошти від ДФРР.

– Це може зробити не тільки об’єднана громада. У 2015 році у нас реалізовувався проєкт ДФРР – будівництво 2,5 км водогону. Цей проєкт був виграний моїм попередником, ще до об’єднання.

Я не хочу критикувати реформу. Мені подобається вона тим, що ОТГ помічають, і з обласними адміністраціями є певний діалог.

Водночас голова ОТГ відповідає за все у своїй громаді. У лісі сміття – відповідає голова, якщо пенсіонера не взяли у маршрутку – винний також голова тощо.
Тобто повноваження дійсно децентралізовані, але механізми їх реалізації не завжди є. Наприклад, перевезення пільгового контингенту. Прописали, що органи місцевого самоврядування відповідають за це. Але ж де кошти брати?

– Наскільки карантин вплинув на бюджет вашої громади?

– Якщо порівняти 2019-й та 2020 рік, податок упав. Однак я постійно веду роботу з підприємцями щодо оформлення працівників, щодо переоформлення реєстрації у нашій ОТГ (у тих випадках, коли вони працюють у нас, а зареєстровані десь у Києві).

На території нашої громади є кілька таких підприємств. І зав­дяки тому, що за останній рік у Малій Данилівці було перереєстровано близько 10 потужних підприємств, у нас сьогодні з бюд­жетом не катастрофічна ситуація. Але якщо ми б не вели цю діяльність, то в бюджеті громаді вже у квітні і травні було б на 2 мільйони гривень менше. Цього б не вистачило навіть на зарплату працівникам соціальної сфери.

– А щодо реформи медицини?

– Медицина – це взагалі цікаве питання. Там повна централізація йде. Кажуть, що все буде добре, але у громадах залишають лише сімейних лікарів. На жаль, усі вузькопрофільні спеціалісти, які були у громаді, з 1 квітня виїхали. Наприклад, у нас у Черкаській Лозовій була хороша практика медицини вторинної ланки. Але вони зібрали всі свої речі і виїхали.

Нам удалося залишити лише лабораторію, і це тільки тому, що маємо дійсно хороший контакт з головами районної ради та РДА. Наскільки я знаю, в інших райо­нах лабораторії на кшталт нашої поїхали з периферії. Тож моя думка: зараз відбувається централізація медицини, і тепер з багатьох медичних питань наші жителі змушені їздити до Харкова.

У Дергачах є центральна район­на лікарня, проте жителям Малоданилівської ОТГ зручніше їздити до Харкова. Через це у нас є певна проблема з укладанням декларацій між пацієнтом і сімейним лікарем. Оскільки багато наших жителів працюють у Харкові, то і декларації вони укладали з харківськими сімейними лікарями.

Читайте також: Убити дракона: чи відомо вам усе про коронавірус – вікторина

Мініпроєкти – наше все

– Наразі громада бере участь у якихось проєктах?

– Ми беремо участь у всьому. Пишемо багато проєктів, але не завжди вони перемагають. Вимоги з кожним роком усе складніші. І я зробив для себе висновок: якщо грантодавці звикли працювати з якоюсь громадою, то вони й продовжують з нею працювати.

У минулому році ми реалізували проєкт обласної ради і ЄС «Ефективна первинна медицина в громаді». Цього року ми також брали в ньому участь, але відбір не пройшли.

Нещодавно ми брали участь ще в одному великому гранті, пройшли відбір, однак через коронавірус його реалізацію трохи відтермінували.

Обласні мініпроєкти «Разом в майбутнє» – це наше все. Мені здається, це єдиний конкурс у Харківській області, який дійсно може виграти кожен, якщо напише добрий проєкт. Велика подяка конкурсній комісії, яка справедливо оцінює проєкти.

– У цьому році будете щось реалізовувати з мініпроєктів?

– Так, 10 мініпроєктів. Зокрема, проведемо ремонт у двох амбулаторіях – Малоданилівській і ЦПМСД Дергачівської райради, у Малоданилівському ліцеї, облаштуємо два дитячі майданчики, скейт-парк. Також ми написали хороший проєкт з будівництва скверу з меморіалом захисників України. Ще один мініпроєкт виграло ОСББ у Черкаській Лозовій. Закупимо сценічне обладнання для Черкасько-Лозівського будинку культури і меблі для дитсадка.


 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.