Олександр Єсін: Коли в Нововодолазькій ОТГ з’явилися перші хворі з COVID-19, усе населення наділо маски

Спецпроєкт
09.07.2020 17:36 COVID-19
На початку карантину серед жителів Нововодолазької ОТГ вистачало скептиків щодо серйозності проблеми COVID-19. Але після того, як у громаді з’явилися перші хворі, місцеве населення захвилювалося. Пандемія вплинула практично на всі сфери життя ОТГ. Однак проблеми не зупинили процес децентралізації в громаді. Про виклики під час карантину та гострі питання реформи в черговій серії «Будемо жити» розповів голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

– Наскільки швидко громаді вдалося підлаштуватися до обставин, викликаних коронавірусом?

– Як тільки в Україні оголосили карантин, у березні ми провели позачергову сесію Нововодолазької селищної ради. Частково виділили кошти на придбання засобів захисту медикам, частково покрили витрати на паливо для первинної медицини. Розуміли, що потрібно буде робити тести і возити їх до харківської лабораторії.
У перші дні карантину відгукнулося багато представників бізнесу. Вони безпосередньо в аптеках закуповували для медиків засоби захисту.

– Скільки було виділено бюджетних коштів на боротьбу з COVID-19?

– На сьогодні це більше 500 тисяч гривень. У перші дні було виділено 200 тисяч гривень. Потім на позачергових сесіях (у квітні та травні) додавали кошти. Також надійшла допомога від наших партнерів U-lead з Європою, яку ми передали нашому Центру первинної медико-санітарної допомоги.

– Чи підтримували під час жорсткого карантину малозахищені верстви населення?

– Для підтримки різних верств населення депутати селищної ради прийняли відповідну програму. Коли на рівні держави тривала благодійна акція від мережі АТБ – надавалися продуктові набори для людей, які обслуговуються в територіальних центрах соціального захисту, то ми розвозили ці набори. У нашій громаді було 126 людей, яким надавалася така допомога. Окрім цього, ми вирішили зробити продуктові набори і від громади. Із селищного бюджету було виділено кошти, закуплено 1000 продуктових наборів. Охопили багато категорій: 80+, дітей із сімей, які опинилися в складних умовах, дітей-сиріт, дітей під опікою, учасників АТО, ветеранів-афганців. Дитячі будинки сімейного типу (на території ОТГ їх два) також відвідали. Розрахунок був такий: один продуктовий набір на одну людину. Тобто якщо в будинку сімейного типу виховується 10 дітей, то їм привезли 10 таких наборів. І так було з кожною родиною.

Ставлення населення

– Як жителі реагували на карантинні обмеження? Чи дотримувалися правил?

– Спочатку хтось був налаштований недовірливо, а хтось, навпаки, боявся та переживав через коронавірус. Коли було введено жорсткий карантин, то серед населення почалося більше хвилювання. Коли з’явилися перші хворі на території району, а потім і в ОТГ, хвилювання людей і обговорення зросло ще більше. Тоді було видно, що жителі серйозно поставилися до проблеми – на вулицях дотримуються маскового режиму.

Коли ж почалися етапи послаблення карантину, то люди вирішили, що вони безсмертні і що можна знімати маски. Почали вимагати відкриття дитячих садків. Людей, які серйозно відносились до ситуації, на жаль, було менше.

– До речі, скільки сьогодні працює дитячих садків у громаді?

– Наразі працюють тільки два садки в Новій Водолазі, п’ять груп. Вони відкриті з 1 червня, з дотриманням усіх вимог, оголошених головним державним санітарним лікарем. До 15 осіб у групах. Насамперед узяли дітей батьків, які працюють у критичній інфраструктурі, а також тих дітей, яких справді немає з ким залишити вдома. Деякі батьки відмовилися самі зараз водити дітей до садка. Наповненість груп різна – десь 8, десь 13 дітей.

У сільській місцевості садки поки не працюють. Там не така велика кількість дітей, яких батьки хочуть зараз водити до закладу. Також так збіглося, що багато співробітників зараз перебувають у тарифних відпустках. Садки у селах почнемо відкривати після 15 липня.

– Яка наразі ситуація із захворюваністю на коронавірус у громаді?

– За весь період у районі було виявлено 11 хворих, в ОТГ – дев’ять. Наразі п’ять наших жителів одужали, а четверо – залишаються на лікарняному. 6 липня у них були взяті повторні тести, чекаємо на результати досліджень.

– Нещодавно обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення, яким переклала відповідальність за посилення чи послаблення карантину на місцеві комісії. Що вирішила зробити Нововодолазька ОТГ?

– Ми за цим протоколом поки додаткових заходів не вводили. Бо після прийняття цього рішення обласною комісією у нас нових хворих не було виявлено. Тож і необхідності вводити додаткові заходи в Нововодолазькій ОТГ немає. Щоправда, є ініціатива поліції – вони готують офіційний лист до селищної ради про обмеження роботи ресторанів та кафе після 22.00.

Втрати бюджету

– Як карантин вплинув на ринок праці в громаді?

– По великих платниках податків бачимо, що підприємства не скорочувалися, але переводили людей на 2/3 оплати. Що стосується ФОПів, то вони користувалися пільгами, що надала держава. За власний рахунок відправляли у відпустку своїх працівників. Зараз через Центр зайнятості оформлюють собі компенсацію. Тільки сім ФОПів подали заяву про закриття своїх підприємств.

– А скільки бюджет громади втратив через коронавірус?

– Втрати є. За шість місяців бюджет ОТГ недоотримав понад 7 мільйонів гривень. Частина втрат пов’язана з наданою державою пільгою за березень, щоб не платити податки взагалі. Також держава надала пільгу зі сплати податків за квітень-травень. Окрім цього, є втрати податку на доходи фізичних осіб.
Є втрати, що не пов’язані з карантином, – по рентній платі за видобування газового конденсату. Там свої нюанси, змінилася цінова політика закупки видобувників, через це зменшилися й платежі по рентній платі.

Децентралізацію не зупинити

– Попри пандемію коронавірусу, в Нововодолазькій ОТГ відбувалися доволі бурхливі децентралізаційні процеси...

– Так, децентралізацію не зупинити. Вже є рішення Кабміну про визначення центрів ОТГ і склад громад (Перспективні плани областей. – Авт.). Відповідно до цього рішення на території Нововодолазької ОТГ є чотири ради, які не скористалися правом добровільного приєднання: Просянська, Рокитненська, Ватутінська та Бірківська. Рокитне та Ватутіне вже все документально оформили і просто чекають місцевих виборів. А Просяне і Бірки ще навіть не намагалися нічого оформляти, чекають примусового об’єднання. 25 жовтня буде фініш – усі громади стануть об’єднаними.

– У вас був гострий момент щодо меж громади, як удалося вирішити це питання?

– Люди прийняли рішення (щодо приєднання Рокитненської та Ватутінської сільрад до Нововодолазької ОТГ. – Авт.), юридичний факт відбувся, але є окремі народні депутати, які вважають, що думка людей, яка вже оформлена в паперовому вигляді, пройшла етапи отримання позитивних висновків ХОДА – і це нічого не значить.
Коли ми у квітні дізналися про рішення Кабміну (про приєднання зазначених вище сільрад до Мереф’янської ОТГ. – Авт.), почали звертатися в усі можливі інстанції і державні органи. Звідусіль надійшла відповідь, що Перспективний план перебуває на доопрацюванні в секретаріаті Кабінету Міністрів. А в травні відбулося протокольне доручення Прем’єр-міністра, після чого через два-три дні Перспективний план було доопрацьовано і опубліковано (відповідно до опублікованого документа, до складу Нововодолазької ОТГ мають увійти вищезазначені ради. – Авт.).

Наступним спірним питанням стало укрупнення районів. Ми отримали проєкт рішення від Мінрегіону (ще до його публікації), побачили, що Нововодолазький район віднесли до Красноградського. Наступного дня також звернулися в усі інстанції з проханням розглянути питання про віднесення Нововодолазького району, відповідно і громади, до укрупненого Харківського району.

В якому районі буде ОТГ, можливо, великого значення і немає. Бо люди не повинні будуть їздити за послугами до райцентрів, вони всі мають надаватися у громаді. Інше питання, що сьогодні незрозуміло, як і в якій послідовності будуть розміщатися територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади. Зокрема, управління праці і соціального захисту, де люди оформлюють субсидію.

Але є і просто критерії. У нас весь зв’язок громади зав’язаний на Харкові. До Харкова по швидкісній трасі 40 км, по Сімферопольській – до 50 км. До Краснограда по швидкісній трасі 65 км, по Сімферопольській – 60 км.

Окрім цього, наші жителі їздять в опорні медичні заклади Харкова, а не Краснограда. Знову ж таки все автобусне сполучення у нас із Харковом. Щоправда, є залізничне сполучення, як з Харковом, так і з Красноградом.

У профільному комітеті Верховної Ради підтримали позицію укрупнення до чотирьох районів на Харківщині. На мою думку, сьогодні це питання лежить не в площині інтересів громад, а перейшло в політичну площину. Вже політики високих рівнів намагаються домовитися, переглянути рішення парламентського комітету, щоб комітет переголосував. Дуже активну позицію щодо семи районів займає Харківська обласна рада.

Як на мене, чим менше районів, тим менше бюрократії. Ми сьогодні не розуміємо, які функції будуть передані на рівень району. Взагалі ми не розуміємо, що таке буде район – він буде у тому розумінні, як сьогодні, чи стане округом префекта. Дуже багато є питань, на які немає відповіді. Тому сьогодні є недовіра людей. Намагаємося пояснити, що їм буде все одно, в якому ми будемо районі. Максимум, навіщо їм потрібен буде район, коли їх щось не задовольнятиме в ОТГ, то доведеться їхати до префекта, щоб поскаржитися.

На наступному тижні питання про укрупнення районів стоїть у порядку денному засідання Верховної Ради, тож чекаємо рішення народних депутатів.


  Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

 

Автор: Юлія Шматченко