Сформувалася звичка: що змінилося за рік роботи програми «Доступні ліки»

20.03.2018 10:18 Область Online
Фото: Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги Фото: Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги
Урядова програма реімбурсації, що покликана скоротити витрати українців на підтримку здоров’я, 1 квітня святкуватиме річницю запровадження. У Києві та на місцях підбивають підсумки роботи за рік.

У лідерах

Харківська область за програмою займає лідируючі позиції. Із початку цього року пацієнтам Харківщини медики вже встигли виписати 313,4 тисяч рецептів і відпустити ліки за більшістю з них. Для порівняння з всеукраїнськими масштабами, то протягом останніх трьох місяців загалом виписано понад два мільйони рецептів.

Із 22 січня реєстр лікарських засобів, які задіяні в  Урядовій програмі та підлягають відшкодуванню, розширили до 239 лікарських найменувань (на старті програми було 157), 47 з яких є повністю безкоштовними для пацієнтів. Ліки можна отримати поки що за трьома напрямами: серцево-судинні – 184 препаратів, цукровий діабет ІІ типу – 24 препарати, бронхіальна астма – шість препаратів. У переліку є ліки як іноземного виробництва (зо три десятка виробників), так і державного ( вісімнадцять виробників).

За словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, за час реалізації програми вона розширилася вдвічі, й на понад 80 препаратів збільшився перелік безкоштовних ліків.

– Усі розмови про те, що Уряд набирає до цієї програми лише найдешевші ліки вітчизняного виробництва, не відповідають дійсності. Уряд обирає ті ліки, які є якісними і дають реальний ефект, – сказав Павло Розенко.

Програма «Доступні ліки» передбачає як повну компенсацію вартості препаратів, так і часткову – з доплатою безпосередньо пацієнтом, у середньому – 10–30 % вартості лікарського засобу (від двох до 120 гривень, якщо це ліки іноземного виробництва).

Як поінформував минулого тижня заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк, аптечні заклади області, які беруть участь у програмі, отримали стовідсоткове відшкодування вартості виданих препаратів. Загалом же по країні з початку програми відшкодовано кошти за понад 20 мільйонів рецептів.

Нині до реалізації урядової програми в нашому регіоні залучено 448 аптечних закладів (понад шість тисяч по країні), а це становить 31 % від загальної кількості. Зрештою, пункти реалізації лікарських засобів відкрито в усіх районах. Наголос зробили на підрозділах первинної ланки (амбулаторії, фельдшерські пункти),  у 797 (97 % від загальної кількості) таких закладах «первинки» пацієнти можуть скористатися «Доступними ліками».

Завдяки таким показникам сьогодні Харківська область, за статистикою Міністерства охорони здоров’я, є лідером з реалізації програми «Доступні ліки» серед регіонів.

– Найважливіше, що люди безпосередньо відчувають дію програми. Згідно зі статистикою, за підсумками реалізації програми у 2017-му в області на 19 % зменшилася кількість викликів швидкої з приводу гіпертонічної хвороби, смертність від порушень мозкового кровообігу зменшилася на 20 %, від інфарктів – на 15 %, – розповів про ефект дії програми в області Михайло Черняк.

На реалізацію програми в Харківській області на 2018-й у державному бюджеті передбачено майже 70 мільйонів гривень, що на 30 % більше, ніж торік.

Пацієнти повірили

У МОЗі, розуміючи, що аптечна мережа є не в усіх населених пунктах, залучили до програми центри первинної медичної допомоги, а заразом амбулаторії та фельдшерські пункти, які є найближчими до сільського населення.

Одним з таких центрів, який одразу включився у програму, є Комунальне некомерційне підприємство «Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги».


Сімейний лікар КНП Близнюківський РЦ ПМД Тетяна Кессель приймає пацієнтку

За словами його очільника Геннадія Павлюка, нині 3500 пацієнтів Близнюківського району, що перебувають на диспансерному обліку, користуються цією державною підтримкою. Це більшість пацієнтів.

– Переважно пацієнти у рамках цієї програми звертаються за серцево-судинними ліками. Залишаються задоволеними. Люди ж у нас в основному не з великими статками. А тут – де безкоштовно, де зі знижками можна отримати ліки. Яка не яка, а допомога для сільського населення, – розповідає Геннадій Павлюк.

Він підтверджує, що спочатку його пацієнти скептично ставилися до цієї програми, а тепер практично щомісяця приходять за рецептом. Нагадаємо, рецепт видається не частіше ніж раз на місяць, і повинен містити міжнародну непатентовану назву лікарського засобу, а сам хворий має право обрати необхідний лікарський засіб із повним або частковим відшкодуванням його вартості. В аптеці рецепт вилучається в обмін на ліки, тож ним неможливо користуватися кілька разів у різних аптеках.

– Уже сформувалася звичка до цієї програми. Спочатку цей механізм був  незвіданий, а тепер звикли і лікарі,  і пацієнти. Процес іде, – додає головлікар.

Крім того, що ліки за програмою пацієнти Близнюківщини можуть отримати, прийшовши до амбулаторії чи фельдшерського пункту, медики роблять і подворові обходи пацієнтів, які через хворобу чи інвалідність не можуть вийти з дому, й забезпечують їх ліками.

У КНП «Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги» таких пацієнтів 120. І щомісяця кожен з них отримує потрібні ліки за програмою.

Сьогодні на Близнюківщині, та й в інших районах, і в самому обласному центрі чекають на розширення програми «Доступні ліки». Невдовзі отримати ліки можна буде ще за трьома новими нозологіями: хронічні захворювання  шлунка і дванадцятипалої кишки, депресії та депресивні стани, а також лікування анемій у жінок у першому триместрі вагітності.

Серед тих, хто чекає розширення програми, харків’янка Людмила Нетреба. Жінка має хронічні проблеми зі шлунком. Загалом її родина долучилася до програми «Доступні ліки» з літа.  Проблеми зі здоров’ям, а саме із серцево-судинною системою, має її чоловік Олег. Ще минулої весни подружжя дізналося з новин, що держава допоможе їм вигідно отримати ліки. Що чоловік має таке право, підтвердив дільничний терапевт у поліклініці. Він і виписав рецепт на необхідні ліки.

За словами харків’янки, вони з чоловіком загалом задоволені цією програмою, адже родина має можливість економити гроші. І хоч це невеликі суми для Нетреб, та от для батьків пані Людмили, які також отримують доступі ліки, – суттєві, як мінімум, 300–400 гривень на місяць.

Серед недоліків програми називає відсутність часом потрібного препарату в аптеках.

– Буває, приходиш до аптеки, а там кажуть, що твого препарату немає, і доводиться тижнями чекати. А тим часом проходить строк дії рецепту, і доводиться йти до лікаря за новим, – розповідає харків’янка. – Крім того, хотілося б, щоб ліки за цією програмою можна було отримати у більшій кількості аптек, а не тільки у тих двох, які закріплені за нашою ділянкою. І, звичайно, чекаю, що зможу отримати ліки і за своєю проблемою.


Близько 800 тисяч пацієнтів з Харківської області користуються державною програмою «Доступні ліки».

Читайте також: У Харківській області побільшало хворих на грип дітей