У Чугуєві працюють унікальні соціальні сервіси та центри

20.01.2020 18:00 Чугуїв
Фото: СК Фото: СК
Соціальна няня для молодих сімей, університет третього покоління для пенсіонерів та унікальний для районів Харківщини центр для дітей з інвалідністю – минулого тижня свої кращі соціальні практики презентувало місто Чугуїв.

16 січня в Чугуєві відбулася презентація кращих напрацювань у сфері соціальних послуг. Як зазначив на початку заходу голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, Чугуїв – серед лідерів у впровадженні кращих підходів у соціальній сфері, тому такий семінар для керівників та фахівців місцевих рад і ОТГ має дати старт для підвищення обізнаності та набуття практичного досвіду для інших громад регіону.

На сьогодні в Чугуєві соціальні послуги населенню надає ряд комунальних закладів: Територіальний центр соціального обслуговування, міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей, міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Шанс». За словами начальниці Управління соцзахисту міськради Олени Куриленко, ці заклади забезпечують доступні та комфортні умови для надання соціальних послуг різним категоріям населення.

– Приміром, у місті проживає близько тисячі АТОвців і майже 2 тисячі переселенців, тому для них було створено приймальні в міському центрі соціальних служб. Окрім цього, третина городян – це люди пенсійного віку, для них у місті працює терцентр соціального обслуговування, серед послуг якого – догляд за підопічними вдома, соціальна адаптація та консультування, – розповіла фахівець.

Крім цього, у Чугуївському терцентрі працює сучасний тренажерний зал, творчі майстерні, де проходять заняття гончарством, живописом, рукоділлям. Реагуючи на виклики сучасності, у закладі організували університет третього віку, де проводять опанування комп’ютерної грамотності та освоєння електронних сервісів.

– Завдяки обласному конкурсу «Разом в майбутнє» ми змогли придбати для терцентру гончарську піч, створили пункт прокату технічних засобів реабілітації. Загалом за п’ять років ми залучили близько мільйона гривень і покращили не тільки послуги для відвідувачів, а й умови праці для робітників самого центру, придбавши минулого року п’ять електроскутерів, – розповіла директорка терцентру Тетяна Семилєтова.

За словами мера міста Галини Мінаєвої, загалом на соціальні послуги минулого року з місцевого бюджету було спрямовано близько 12 мільйонів гривень, а в розробку необхідних напрямів покладено принцип «потреба – ідея – результат».

– Ми намагаємось не створювати послугу для того, аби вона просто існувала. Навпаки, наше завдання – вивчити потребу, прислухатися до людей, а потім створити відповідні умови для її вирішення, – додала Галина Мінаєва.

Саме після дзвінка одинокої мами до мера Чугуєва в місті з’явилася ідея створити центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. Жінка пояснила, що має дитину з інвалідністю та запитала, в яку службу звернутися по допомогу.

Тому після двох років напруженого пошуку партнерів і фінансових ресурсів наприкінці 2018 року в Чугуєві все ж з’явився центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Шанс».
– Ми розуміли, що в місті є проблема відсутності простору для розвитку дітей з інвалідністю. Частина батьків, які мають матеріальну можливість, їздила до Харкова та отримувала послуги реабілітації там, але переважна більшість залишалася наодинці з цією проблемою, – пригадує директор центру Олександр Лисенко.

Сьогодні фахівці центру надають допомогу дітям з порушеннями опорно-рухового апарату, розладами аутичного спектра, синдромом Дауна, а також великою кількістю порушень, пов’язаних з центральною нервовою системою, патологіями внутрішніх органів. За рік роботи центру реабілітацію в ньому пройшли 119 дітей, 109 пацієнтів центру було включено до програми реабілітації, 79 з них проживають у Чугуєві, 30 – в інших населених пунктах району, зокрема Чкаловській та Малинівській ОТГ.

– Важливим моментом став не тільки простір для розвитку цих дітей, а й робота в напрямі раннього втручання, відділення якого ми збираємося відкрити, – додав Олександр Лисенко.
За його словами, основними партнерами у відкритті центру стали організація Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яку підтримує уряд Німеччини. Також завдяки участі колективу центру в обласному конкурсі розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» біля закладу з’явився контактний зоопарк.

Фото: Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "ШАНС"/ Facebook

– На сьогодні чугуївський центр реабілітації дітей з інвалідністю є дійсно унікальним закладом, який надає допомогу не тільки місцевим, але й дітям з інших громад, – зауважив голова Харківської облради. – Спільними зусиллями з керівництвом закладу намагаємося зробити все, щоб діти отримували якісні медичні послуги та якнайменше відчували дискомфорт.
Ще однією популярною серед чугуївців соціальною послугою є соціальна няня. Цей сервіс з’явився в місті два роки тому, передбачає короткочасний догляд за дітьми.

– Послуга спрямована на зменшення нещасних випадків з дітьми та розрахована для багатодітних сімей, одиноких батьків, які в тому числі виховують дітей з інвалідністю, – розповіла директор Чугуївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторія Корощупова.

Читайте також: На Харківщині збирають ідеї для розвитку регіону

За її словами, минулого року соціальна няня почала допомагати й молодим сім’ям, які опинилася у важких життєвих обставинах. Загалом у 2018 році послугою скористалося 30 сімей, у 2019-му – 43.