У Новій Водолазі весну зустрічали всією громадою – ФОТО

05.03.2020 14:24 Нова Водолага
Фото: vodolaga-gromada.gov.ua Фото: vodolaga-gromada.gov.ua
Сотні смачних млинців і вареників, катання тещ на тачках, хороводи та спалення опудала – так 29 лютого на головній площі Нововодолазької об’єднаної громади зима з весною зустрічалася.

Вже від ранку на головній площі Нової Водолаги – Ювілейній – стояли неймовірно смачні аромати. На свято Масниці приїхали гості з різних куточків громади. Організатори трохи переймалися щодо погоди (напередодні був сніг і дощ), та даремно – надворі була справжня весна.

Наметове містечко почали встановлювати ще з шостої ранку. У кожного старостинського округу був свій презентаційний намет, якій радше нагадував витвір мистецтва.

До проводів зими на Масницю всі підійшли дуже креативно. У когось із млинців був споруджений будинок, хтось виготовив ляльку, у когось були млинцеві суші та роли, цукерки тощо.

А в деяких млинцях були передбачення. Жоден з наметів не повторився, і всюди ласощі були дуже смачними. Окрім цього, кожний округ пригощав духмяним чаєм.

Смаколики для кожного гостя підготували й організатори. Як повідомили «СК» у Нововодолазькій селищній раді, для частування гостей було наварено майже 500 літрів смачного кулеша, приготовлено понад 800 млинців, різних пирогів і вареників.

Масові гуляння розпочалися о 10 годині ранку. Пролунали фанфари, і на головній сцені громади одночасно з’явилися Зима та Весна.

– Доброго здоров’я, гості дорогі! Ми раді всіх вас бачити великою дружною сім’єю на святковому заході «Масляна йде, весну красну веде!» – привітали всіх господарки свята.

– Мені ще так хочеться з вами повеселитися, тож запрошую всіх разом, великою дружною сім’єю, стати в коло і так затанцювати разом, щоб усі в Україні почули, як святкує Масляну Нововодолазька громада, – запропонувала Зима.

На сцені з’явився дует «Лілея», під його запальну пісню «Грай, моя мила» Зима і Весна разом з гостями свята утворили велике коло та всі разом почали танцювати.

А потім слово взяв голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін, він привітав громаду з Масницею та запропонував усім пригоститися святковими смаколиками.

Традиції на кожен день

У наших пращурів кожен день масляного тижня мав своє особливе призначення та назву. Давні традиції згадали й у Новій Водолазі. Кожний старостинський округ ОТГ представляв окремий день масничного тижня.

– Понеділок перед Масницею називається «Зустріч». Бо саме в понеділок народжується колодка. А в Ордівському старостинському окрузі ще зранку всі дівчата сповивають колодки та співають колискові. Вітаємо вас всіх з її народженням! Колодку потрібно звеселяти й пісні їй співати. Заспіваємо разом? – запропонувала всім присутнім одна з ведучих.

А на сцені з’явилися дівчата з Ордівського старостинського округу та заспівали кілька пісень, що припали до душі багатьом присутнім. Підспівували та підтанцьовували майже всі на площі.

Вівторок був «Розважальним днем. Заграванням». Незаміжні дівчата могли влаштовувати так звані оглядини. Звати в гості знайомих хлопців або ж вирушати з ними кататися з гірки. За старим повір’ям, якщо цього дня не з’їхати на санчатах з гірки, то можна «образити» Масницю. Про традиції вівторка у своєму виступі розповів народний художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» Будинку дитячої та юнацької творчості Нововодолазької селищної ради.

Читайте також: Підполковниця Оксана Іванець: Жінка на службі – не «берегиня домашнього вогнища»

Середу називали «Ласункою». Кликали в гості на смаколики всіх охочих. Кожна господиня повинна була мати свій власний секретний рецепт млинців.

– І саме в середу Знам’янський старостинський округ пригощає всіх солодкими, смачними, щед­рими, запашними млинцями, – оголосила ведуча.

Після чого на сцені з’явився творчий колектив зі Знам’янки.

Четвер пращури називали «Широким», бо Масниця набирала свою справжню силу. Крім поїдання млинців, необхідно влаштовувати різні гуляння.

– А давайте всі разом покличемо Масляну до себе в гості! Приїжджай, Масляна, до нас у гості! Поспівати, пограти та гарно повеселитися, – запропонувала Весна.

На сцену вийшла Масляна, привіталася з усіма та запропонувала подивитися виступ із Сосонівського старостинського округу.

– А ви знаєте, що в п’ятницю кожна теща запрошує до себе зятя, пригощає млинцями, жартує? Так і роблять у Федорівському старостинському окрузі, – розповіла ведуча. – А є в нас на святі тещі? Ви вже запрошували до себе зятів, пригощали млинцями?

Після цього розпочався конкурс: зятям було запропоновано наввипередки покатати своїх тещ на тачках. Зголосилися на участь три пари. Учасники спочатку на швидкість возили тещ по колу, а потім їхали наввипередки. Один «екіпаж» зійшов з дистанції, бо теща не втрималася в тачці. Обійшлося без травм – усі живі та здорові.

Читайте також: Три з половиною тисячі млинців: як Пісочинська ОТГ Масницю відгуляла – ФОТО

За традицією пращурів у суботу молода дружина повинна була покликати до себе сестру чоловіка (зовицю) і пригостити її смачними млинцями та обов’язково подарувати цінний подарунок.

– А от у Староводолазькому та Одринському старостинських округах у суботу невістки звуть до себе в гості зовиць, пригощають їх млинцями, загадують на щастя та дарують подарунки, – зазначила ведуча.

Привітати громаду зі святом приїхав і колектив з Рокитного – «Берегиня». Нагадаємо, нещодавно жителі Рокитненської сільської ради вирішили приєднатися до Нововодолазької об’єднаної громади.

Завершилося свято традиційним спалюванням опудала, як це робили й наші пращури в неділю. Вважалося, що вогонь проганяє холод. Нововодолазьке вогнище було видно далеко.

В об’єднаній громаді кажуть, що саме після цього на Харківщину прийшла справжня весна.

Нагородження

Під час свята свої подяки та солодкі подарунки роздавав очільник Нововодолазької ОТГ Олександр Єсін. Так, за участь у святковому дійстві «Масляна йде, весну красну несе!», збереження культурного надбання громади, розвиток українських народних традицій подяку отримали:

– Новоселівський старостинський округ: староста Вячеслав Бирка та директорка КЗ «Нововодолазький селищний будинок культури села Новоселівка» Лідія Ярошенко;
– Сосонівський старостинський округ: староста Микола Ноздрін та директорка КЗ «Сільський будинок культури села Сосонівка» Наталія Ярошенко;
– Федорівський старостинський округ: староста Руслан Власенко та директорка КЗ «Сільський клуб села Федорівка» Світлана Клименко;
– Староводолазький старостинський округ: староста Оксана Хихля та директорка Староводолазької бібліотеки-філії КЗ «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» Людмила Лугова;
– Ордівський старостинський округ: староста Людмила Беліба та директорка КЗ «Сільський будинок культури села Ордівка» Надія Карбань;
– Знам’янський старостинський округ: староста Наталія Мантула та директорка КЗ «Сільський будинок культури села Знам’янка» Оксана Ковратенко;
– Одринський старостинський округ: староста Дмитро Машура та завідуюча Одринською бібліотекою-філією КЗ «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» Ніна Лисенко;
– Керівниця народного аматорського фольклорного ансамблю «Берегиня» Рокитненського сільського будинку культури Вікторія Розторгуєва-Безпала.

Читайте також: Олексіївську об’єднану громаду визнано спроможною

Автор: Юлія Міронюк

Теги: