У Первомайському встановили сонячні ліхтарі на прохання містянина

У Первомайському встановили сонячні ліхтарі на прохання містянина

Ще два місяці тому в міському сквері Первомайського не було освітлення. Хоча там щовечора відпочиває чимало людей, є два дитячі майданчики. Сьогодні там – стильні, до того ж економні, ліхтарі, бо працюють від сонця. А все завдяки місцевому жителю, який минулого року подав таку ідею на Бюджет участі. Громада його підтримала 170 голосами, а міська рада виділила гроші.

 

Первомайський – одне з перших міст Харківської області, де три роки тому започаткували Бюджет участі. Це своєрідний конкурс ідей місцевих жителів, на втілення найкращих пропозицій виділяють гроші з міського бюджету. Із кожним роком до цієї ініціативи долучається все більше людей. Серед нещодавніх таких прикладів – освітлення міського скверу між 4-м і 6-м мікрорайонами ліхтарями на сонячній енергії, яке запропонував місцевий житель Олександр Лишенко.

Олександр Лишенко, житель м. Первомайський

Олександр Лишенко, житель м. Первомайський

– Проблема освітлення для міста не нова. Але саме в цьому сквері встановити ліхтарі було складно ще й через відсутність електромережі. Аби тягнути електричну лінію, потрібний був проєкт і чималий фінансовий ресурс.

Так наприкінці цього квітня в Первомайському сквері з’явилися чотири ліхтарі на сонячних батареях, які не потребують додатково проведення електромережі, тяганини з документами та додаткових витрат на електроенергію з місцевого бюджету.

Ліхтарі на альтернативному живленні виявилися дешевшими і простими у встановленні. Міська рада придбала світильники, опори, анкерний вузол та кронштейни. А встановлювати ліхтарі допомагав автор ідеї.

Разом з друзями Олександр забетонував заставні під стовпи, на що в проєкті не було закладено грошей. Потім місцеві комунальники змонтували опори та ліхтарі. Загалом освітлення у сквері обійшлося у 50 тисяч гривень.

Більше коштів – більше проєктів

Проєкт Олександра Лишенка є показовим, вважає перший заступник міського голови Первомайської міськради Антон Орєхов. Бо демонструє, як можна втілити інноваційні ідеї навіть за малих ресурсів.

Бюджет участі

Бюджет участі – це інструмент прямої демократії, який дає змогу жителям самостійно обирати та шляхом голосування визначати, на що витратити частину грошей з місцевого бюджету. Для цього людина має зареєструватися на платформі ідей, детально розписати проєкт: від задуму до витрат на його реалізацію. Можна подати проєкт і в паперовому вигляді. Для цього необхідно звернутися до ЦНАПу. Одна людина може подати тільки один проєкт на рік – з 1 по 30 вересня. Заявку перевіряють у ЦНАПі на повноту, правильність заповнення та вносять до реєстру. Після цього подані проєкти оприлюднюють на офіційному сайті міськради та на онлайнплатформі Громадський бюджет. Далі їх має розглянути Коорди- наційна рада – постійно діючий орган у міськраді. Саме вона допускає проєктні заявки до голосування. Переможцями стають ті проєкти, які набрали найбільшу кількість голосів. Їх кількість залежить від річної суми, яку в бюджеті міста закладено на конкурс. Один проєкт не має перевищувати 50 тисяч гривень. Проєктні пропозиції, що перемогли, включають до Програми економічного і соціального розвитку та проєкту міського бюджету на наступний рік. Їх затверджують депутати.

У Первомайському Бюджет участі з’явився у 2017 році. Тоді місто виграло конкурс Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) за підтримки USAID, нагородою в якому була допомога в запуску Бюджету участі. У перший же рік первомайці подали 14 проєктів, з яких реалізували п’ять.

Антон Орєхов, перший заступник міського голови Первомайської міськради

Антон Орєхов, перший заступник міського голови Первомайської міськради

– Для нас важливо, щоб мешканці міста були залучені до процесу розподілу бюджету, бачили, яким чином можуть впливати на процес використання цих коштів, а також утілювати свої ідеї та навчитися проєктному підходу до вирішення питань.

За три роки з місцевого бюджету на реалізацію проєктів Бюджету участі було виділено 550 тисяч гривень. З кожним роком фінансування збільшували,
адже зростала активність місцевих жителів. Уже в 2018 році містяни подали 17 проєктів, а минулого року була вже 31 пропозиція.

На проєкти, які будуть реалізувати наступного року, в місті запланували виділити 300 тисяч гривень. Пріоритет обіцяють тим ідеям, які розвиватимуть в освітніх закладах інноваційні методи навчання.

Випередили медреформу

З роками механізм Бюджету участі в Первомайському удосконалюють. Приміром, у 2018 році дали можливість голосувати і подавати проєкти дітям від 14 років. 

– Після того, як у дитини з’являється паспорт, вона може подавати свої ідеї. Так, минулого року на території школи № 6 капітально відремонтували баскетбольний майданчик. Діти запропонували поставити нові щитки, відновити асфальтне покриття. Оскільки це доволі серйозні капітальні роботи, а відповідно до положень Бюджету участі грошей для залучення ремонтних бригад не передбачалося, я вельми скептично поставився до цього проєкту. Проте на волонтерських умовах дітям допомогли батьки та вчителі. І проєкт успішно реалізували, – розповів перший заступник мера.

За його словами, деякі втілені у життя проєкти містян навіть випередили реформи. Зокрема, у 2017 році в Первомайській дитячій поліклініці № 8 було запроваджено електронну чергу. Жителі міста та району отримали можливість записуватися на прийом до дитячого лікаря через Інтернет, обираючи час та дату самостійно. Зручна та проста система, яка полегшує життя лікарів та пацієнтів, через рік по всій країні запрацювала в рамках медичної реформи.

А як у інших

Попри те, що інструмент Бюджету участі не новий для Харківщини, на сьогодні цей механізм запроваджено у п’яти ОТГ – Мереф’янській, Малинівській, Старосалтівській, Золочівській, Нововодолазькій та у чотирьох містах – Харкові, Первомайському, Балаклії, Чугуєві і селищі Борова. Запускати ініціативу планують в Ізюмі. Про це розповів виконавчий директор ГО «Агенція локальних ініціатив», керівник проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» в Харківській області у рамках програми DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» Сергій Омелічкін. Зокрема, у Мереф’янській об’єднаній громаді цього місяця завдяки Бюджету участі у дворі багатоповерхового будинку по вулиці Дніпровська з’явився дитячий майданчик. Тепер на подвір’ї є ігровий комплекс, дитяча карусель, гойдалка, тенісний стіл і лавка. Ініціатором була жителька будинку Ірина Щербак. Бюджет склав майже 50 тисяч гривень. Також цього місяця один із проєктів, які перемогли минулоріч у Бюджеті участі, презентували в Нововодолазькій ОТГ.    

Завдяки жительці Новоселівки Аліні Скибі у селищному будинку культури з’явився сучасний просторий хореографічний клас. Жінка працює хореографом у закладі, де сьогодні функціонує чотири танцювальні гуртки. Проте залу тут не було – заняття проходили в фойє. Загальна сума склала майже 200 тисяч гривень.

Автор: Марина Проценко
Читайте також