У селі Нововодолазької ОТГ знову відкрилася школа

24.01.2019 12:33 Область Online
фото: vodolaga-gromada.gov.ua фото: vodolaga-gromada.gov.ua
У селі Знам’янка, що входить до складу Нововодолазької ОТГ, відродили школу, яку близько п’яти років тому було закрито. За парти учні сіли ще у вересні 2018 року, а в січні 2019-го дітлахи переїхали до нової будівлі. Разом зі школярами новий дім отримала й малеча садка «Добрячок».

У 2013 році Знам’янську школу було закрито, натомість у селі з’явився дитсадок. Жодна з цих подій селянам багато радості не принесла. Школярі, у тому числі й першачки, змушені були щодня їздити на навчання в сусідні населені пункти. А зовсім маленькі жителі села до садка могли прийти лише на кілька годин, бо заклад працював тільки до обіду. Це було дуже незручно, особливо для працюючих батьків.

Свою «дитячу» проблему знам’янці змогли розв’язати завдяки децентралізації. Після об’єднання керівництво Нововодолазької ОТГ взялося за вирішення гострого питання.

– Якщо чесно, то в селі мало хто вірив, що школа колись знову відкриється. Тож коли мені минулого року сказали, що знову відкриватимуть школу, я сумнівалася, бо в нашому селі небагато дітей. Та я помилялася, будівельні роботи почалися навесні 2018 року, – розповіла староста Знам’янського старостинського округу № 1 (с. Знам’янка та с. Мануйлове) Наталія Мантула.

За її словами, спочатку планували відремонтувати старе приміщення школи, але згодом вирішили відремонтувати будівлю в центрі села – колишню колгоспну контору. Таким чином вбивали відразу двох зайців. Будівля в центрі стояла занедбаною, а так її капітально відремонтували. Роботи проводилися за кошти обласного бюджету та бюджету Нововодолазької селищної ради за ініціативи селищного голови Олександра Єсіна та за підтримки голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної.

В оновленому приміщенні розмістилися школа, садок і ФАП, тож дітлахи будуть і під пильним наглядом медичних працівників.

У садок просяться із сусідніх сіл

17 січня відбулося урочисте відкриття нового об’єкта. На свято завітали почесні гості: заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев, депутат Харківської обласної ради Валерій Пітько, голова Нововодолазької районної державної адміністрації Роман Мерзлікін і Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін.

– Проект вдалося реалізувати завдяки спільній праці ОТГ та облдержадміністрації. Тепер діти зможуть ходити до школи, яка розташована поруч з домом. Батькам не доведеться возити їх у сусідні населені пункти, – зазначив очільник Нововодолазької ОТГ Олександр Єсін.

Класи для учнів, групи для дошкільнят мають сучасний дизайн, нове навчальне обладнання та меблі, повністю укомплектовані всім необхідним ігрова кімната, кімната для відпочинку, їдальня.

– Ця подія ще раз доводить, що Харківщина розвивається. Реформи, у тому числі децентралізація, створення ОТГ дають свій результат, – наголосив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев.

Відкриття нової будівлі стало справжнім святом не тільки для знам’янців, а й для жителів сусідніх сіл – їм так сподобався заклад, що вони тепер хочуть, щоб і їх діти сюди ходили.

– У наш садок просяться жителі сусідніх сіл, які не входять у наш старостинський округ, але належать до Нововодолазької ОТГ. Тому що батькам дуже сподобалися нові групи, добрі кімнати, ремонт, меблі та умови перебування дітей. Були б охочі – можливості знайдемо, – переконана староста Знам’янського старостинського округу.

Наразі у школі навчається 14 учнів, до садка ходять 10 діточок.

Самій малечі подарунок від дорослих дуже сподобався, вони з великим задоволенням поспішають до садка.

– Раніше в дитячий садок свого синочка розбудити не могла, а зараз Гоша сам прокидається, хвилюється, відразу запитує: «Мам, чи я не проспав?», – і починає швидко збиратися, – розповідає мати п’ятирічного хлопчика Тетяна Прозапас.

Повари харчоблока, який також з’явився у відремонтованій будівлі, готуватимуть не тільки для дітлахів зі Знам’янки, а й для школи зі Староводолазького старостинського округу. Там немає свого харчового блока, а зі Знам’янки возити їжу ближче, ніж з Нової Водолаги.

Знам’янська філія Нововодолазького ліцею № 2 розрахована на чотири класи, поки що працюють три. Відкрити ще один клас планують у вересні цього року.
По буднях до Знам’янської школи приїжджає шкільний автобус, привозить вчителів (бо вони з інших населених пунктів) і забирає старших дітей до їх опорної школи.

– Велика вдячність керівництву нашої громади за те, що воно вкладає гроші в дітей, – сказала Наталія Мантула.


 

В тему
Колишня будівля Знам’янської школи не простоюватиме без діла, там відкриють музей. Це історична споруда, колись там був панський маєток, де жив князь Галіцин. Наразі музей розташовано в одній кімнаті клубу, але експозиції дуже великі. Тепер у музею буде своє велике приміщення. Узагалі в Знам’янці планують розвивати туристичні маршрути. Неподалік від села є печера, турецький вал тощо.


 

Свято продовжилося

17 січня оновлення отримали й дітлахи Нової Водолаги. Заступник голови ХОДА передав сертифікати Нововодолазькому ліцею № 2 на предметні кабінети з біології та хімії.

Без уваги не залишився й Нововодолазький ліцей № 3.

17 січня тут відбулося урочисте відкриття проекту, що переміг в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». Тепер у закладу є нова медіатека, завдяки якій ліцеїсти зможуть вільно користуватися Інтернетом, готувати навчальні матеріали, слухати аудіокниги та з користю проводити вільний час поза уроками – наприклад, грати в шахи, адже в медіатеці встановлено шахові столи-трансформери.

Також цього дня перерізали стрічку і в Інклюзивно-ресурсному центрі для дітей з особливими потребами. Центр повністю готовий до прийняття дітлахів. Спеціалізоване навчальне обладнання вражає своєю функціональністю. Також у Центрі є добре оснащені кімнати для логопеда, практичного психолога, сенсорна кімната та зал для реабілітації.

У ІРЦ працюють практичний психолог, вчитель дефектолог-логопед і вчитель лікувальної фізкультури, котрі допомагатимуть дітям з особливими освітніми потребами вчитися та соціалізуватися. Працівники Центру надають таким дітлахам психолого-педагогічну допомогу, розробляють рекомендації щодо навчання, надають консультації та взаємодіють з педагогічними працівниками закладів освіти, надають консультативно-психологічну допомогу батькам.
Завершилися урочистості ще однією приємною подією для громади – водію селищної ради Сергію Мерчанському вручили ключі від нового шкільного автобуса.

Читайте також: Пораховані гектари: громадам розширюють земельні повноваження

Юлія Міронюк