Як у Нововодолазькій об’єднаній громаді впроваджують європейський досвід

16.03.2018 10:22 Область Online
Фото: vodolaga-gromada.gov.ua Фото: vodolaga-gromada.gov.ua
Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. У цій народній мудрості на своєму досвіді переконалися нововодолажці, коли на власні очі побачили польські результати децентралізації. І подумали: «А чим ми гірші?».

Культурний осередок

Після першого візиту до Польщі в 2016-му процес об’єднання громади значно прискорився. Уже через кілька місяців – у січні минулого року – шість рад об’єдналися і створилася Нововодолазька ОТГ. А далі все за планом: перші вибори у квітні 2017-го, прямі бюджетні відносини з Києвом із цього січня.
Хоча після об’єднання минуло близько року, нововодолажці встигли багато чого зробити. Наразі Нововодолазька ОТГ поки що єдина на Харківщині, де пройшли вибори старост. І вже найближчими днями всі вони відправляться у відрядження до Польщі, де на власні очі побачать, як працюють їх колеги у гміні Вишневій (Малопольське воєводство). Також під час цієї поїздки між Нововодолазькою ОТГ та гміною Вишнева буде підписано порозуміння – документ, який надасть представникам сторін законного права їздити у відрядження одне до одного, обмінюватися досвідом тощо.

– Мене часто запитують: «Навіщо ви їх туди возите?». Одна справа – розповідати, як потрібно працювати, і зовсім інше, коли людина сама це побачить, – розповідає голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін. – На досвіді нашої громади можу сказати: після таких відряджень люди загоряються і вдома починають втілювати побачене в польській гміні.

Нововодолажці перевтілення своєї громади починали з простих речей. Спочатку «оживили» всі будинки культури, зробивши їх справжніми осередками дозвілля. У Польщі будинок культури – це «народний дім», що об’єднує всіх жителів. Кожного дня там працюють різноманітні гуртки, проходять лекції тощо. У такому «народному домі» навіть можна дні народження відзначати. Нововодолажці подивилися, і собі таке зробили. Тепер в їх будинках культури життя вирує, працює багато гуртків, усі вони, до слова, безкоштовні, двері відчинені і для дітей, і для дорослих.

Наразі в об’єднаній громаді працюють над створенням публічних бібліотек. Уже кілька комп’ютерів закупили, ще кілька придбають найближчим часом. Бібліотека стане соціальним простором для всіх. Там проходитимуть різноманітні лекції, семінари, диктанти та інші заходи.

– Ми відходимо від того, що бібліотека – місце, в якому тільки книжки видаються. Тепер вона буде багатофункціональною. Вхід абсолютно вільний для всіх, – підкреслює очільник об’єднаної громади.

«Золоті» хвилини

Серед глобальніших змін – будівництво Центру безпеки в Старій Водолазі. У кожної екстреної служби, як-от у пожежних, є свої норми доїзду («золоті» хвилини) до місця надзвичайної події. Наразі до деяких населених пунктів Нововодолазької ОТГ дістатися за відведений нормами час неможливо. А Центр у Старій Водолазі розв’яже цю проблему.

Ідею створення Центру безпеки громада запозичила в польській гміні, але втілювати будуть під свої реалії. Співробітники «страж пожарна» (так поляки називають свої Центри безпеки) працюють на громадських засадах. Вони мають основне місце роботи, але коли на пейджер приходить сповіщення, то, не попереджаючи керівництво, залишають робоче місце і поспішають на виклик. У Нововодолазькій ОТГ співробітники Центру отримуватимуть зарплату з місцевого бюджету. Наразі проект громади на придбання спеціалізованого автомобіля для Центру бере участь у конкурсі Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).

– Очікуємо рішення Уряду – постанову по ДФРР. Минулого року вона була у червні, цьогоріч обі­цяють її видати раніше. Вартість пожежного автомобіля складає близько 5 мільйонів 200 тисяч гривень. Ми заявили своє співфінансування у розмірі 10 %. Вартість будівництва самого Центру – 2 мільйони 400 тисяч гривень. Якщо ми будемо впевнені, що отримаємо з ДФРР гроші на автомобіль, відразу розпочнемо будівництво Центру, – зазначає пан Єсін.

Європейська підтримка

Багато чого в громаді вдалося зробити завдяки підтримці з боку європейських партнерів. Нововодолажці тісно співпрацюють з «U-LEAD з Європою» (програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні). Завдяки цій співпраці представники громади мають можливість покращувати свої знання, брати участь у різноманітних навчальних програмах, у тому числі й у країнах ЄС. Нещодавно керівник управління освіти селищної ради повернулася з освітянського навчального туру до Польщі. А керівник Нововодолазького ЦНАПУ закінчує спеціальне навчання, після чого державна міграційна служба підключить місцевий Центр адмін­послуг до загальноукраїнської системи, і в Новій Водолазі видаватимуть біометричні закордонні паспорти та ІD-картки. Усе обладнання вже придбано і сертифіковано. Наступним кроком буде видача водійських прав. Наразі у Центрі надається 44 послуги.

Також нововодолажці тісно співпрацюють із GIZ у багатьох напрямах, у тому числі й грантових. Завдяки одному з таких грантів громада отримала гроші на капітальний ремонт Будинку дитячої та юнацької творчості. Наразі очікують відповіді щодо проекту з ремонту опорної школи.

Також у громаді впроваджуватимуть програму від Світового банку для переселенців і ветеранів АТО. У рамках цієї роботи 67 тисяч доларів надав грантодавець і 22 тисячі доларів – місцевий бюджет. Проект розрахований на 18 місяців і стартує у квітні. Люди, які хочуть відкрити власну справу або розширити бізнес, пройдуть спеціальне навчання. А потім кращі «випускники» отримають обладнання для своєї справи.

Децентралізація в дії

«При об’єднанні всі гроші йтимуть у центр громади, а віддалені села залишаться ні з чим», – зазвичай це основний аргумент противників об’єднання громад. Однак зміни у Нововодалазькій ОТГ наочно доводять зворотне. Тут після об’єднання відкривають сільську школу, яку було колись закрито рішенням районної ради.

– У Знаменці школу було закрито кілька років тому. Але нещодавно на сесії селищної ради було прийнято рішення про її відкриття. Наразі там покинуте приміщення без вікон і дверей, зараз проходять різноманітні експертизи. Наступного навчального року заклад відкриється. Там буде навчально-виховний комплекс на 28 учнів та 20 дошкільнят. У селі є дитячий садок, але короткотривалого перебування – з 8 по 12 годину, – каже Олександр Єсін.

Знаменський НВК та Федорівська школа стануть філіями опорного закладу – Нововодолазького НВК. А за гроші інфраструктурної субвенції та кошти з обласного бюджету громада в цьому році купить три шкільні автобуси. Наразі підвозять дітей один шкільний автобус та дві «газелі». А ще в школах об’єднаної громади з цього року заборонено збирати гроші з батьків. Тепер ремонти в навчальних закладах – зона відповідальності відділу ЖКГ, який створено в структурі селищної ради.

Відчули позитивні зміни й медики громади. Завдяки програмі «Місцеві стимули», яку прийняли на сесії 24 січня, лікарі громади щомісяця отримують доплату у 2000 гривень, медсестри – 1000 гривень, а молодший медперсонал – 700 гривень. Наразі дефіциту сімейних лікарів у громаді немає. На 19 тисяч населення 1–2 лікарі не мають навантаження у 2 тисячі пацієнтів.

Автор: Юлія Шматченко