Замість руїн – мистецький простір: у Лозівській художній школі відкрили виставкову залу

17.10.2019 12:00 Область Online
Раніше для робіт вихованців Лозівської дитячої художньої школи, які неодноразово перемагали на міжнародних конкурсах у Франції, Швейцарії та Чехії, не було простору, де б вони могли презентувати свої картини. Проте, цього тижня в закладі відкрили сучасну виставкову залу з багатофункціональними можливостями.

Сьогодні в Лозівській дитячій художній школі навчаються 140 учнів, а за 44 роки існування закладу мистецьку освіту здобули більш ніж 700 дітей. Нове покоління принесло художній школі нові здобутки. Так, тільки за останні два роки юні лозівчани перемагали як в обласних, так і в міжнародних конкурсах, які проходили у Франції, Чехії та Швейцарії.

– Сотні вихованців, які закінчили цю школу, стали художниками, архітекторами та викладачами і просто достойними людьми, які прославляють Лозівщину далеко за її межами. Переконаний, що інтелект, наснага, почуття прекрасного та педагогічний талант наставників і керівництва школи передаються їхнім вихованцям, які перемагають в обласних, всеукраїнських конкурсах і підкорюють міжнародні вершини. Я впевнений, це тільки початок, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час візиту в Лозівський район цього вівторка.

За словами Сергія Чернова, Лозівська школа – одна з найбільших художніх шкіл на Харківщині, а приміщення, у якому займаються діти, збудоване у далекому 1913 році, тому вкрай терміново потрібно було створювати гідні умови для її вихованців. Так, за останні три роки за кошти місцевого бюджету в закладі замінили вікна, закупили 46 сучасних функціональних мольбертів і комп’ютерну техніку, а також власними силами працівників було відремонтовано навчальні кімнати.

Проте, більш ніж 20 років у школі зачиненими залишалися двері просторої актової зали, яку необхідно було капітально ремонтувати. Довгоочікувану реконструкцію тут розпочали цього року за кошт обласного бюджету. Загалом, на ремонт актової зали обласні депутати виділили понад мільйон гривень. За ці кошти тут замінили вікна, систему електрозабезпечення та освітлення, відремонтували підлогу, стіни, облаштували сцену, а також систему рекуперації та вентиляції.
А от обладнання для виставок і презентацій закупили зав­дяки реалізації міні-проекту обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє».
Ініціатором міні-проекту під назвою «Сучасна школа для юних Пікассо – простір для творчих імпровізацій та презентацій» стали батьки вихованців. Його загальна вартість складає майже 300 тисяч гривень.

– Безумовно, для того, щоб робити значні успіхи, заняття мають проходити в комфортних для дітей та їх учителів умовах. Отже, вітаю ініціативну групу з перемогою в конкурсі «Разом в майбутнє» та успішною реалізацією проекту. Ви зробили велику справу. Звісно, такому навчальному закладу потрібна виставкова зала належного рівня, щоб експонувати роботи своїх обдарованих вихованців, а також приймати виставки інших митців. Тож ця подія має значення для всього міста, – додав Сергій Чернов.
За словами директорки школи Олени Парамєєвої, після капітального ремонту у виставковій залі створено всі умови для сучасного простору юних митців – є швидкісний Інтернет, якісне освітлення для виставок, тач-панель, яка допоможе навчатися 3D-моделюванню та комп’ютерній графіці, а також влаштовувати кінопокази. Тому незабаром у закладі планують розвивати ще один напрям навчання – комп’ютерне мистецтво.

– Тепер можемо використовувати цю залу як виставкову та як актову. Раніше ж такої кімнати в нас не було, й усі наші роботи ми презентували на стінах нашої школи. Але тепер ми можемо проводити конференції та заходи, творчі зустрічі, а також уперше за 25 років будемо святкувати Новий рік у школі, – розповіла Олена Парамєєва.